Telemann: Twaalf fantasieën uit het vroeger van vandaag door Berten D’Hollander

by Knopskaya

Georg Philipp Telemann (1681-1767)  is en blijft een  vaste waarde binnen het landschap van de oude muziek. Tal  van muzikanten blijven het waardevolle karakter van zijn muziek erkennen en proberen deze zo authentiek mogelijk uit te voeren, op authentieke instrumenten. Het blijft de mens fascineren en boeien, om het te horen net zoals mensen het toen ervoeren. Maar klopt dit plaatje wel helemaal?

Integratie
Fluitist Berten D’Hollander liet zich inspireren door een uitspraak van de legendarische pianist en dirigent Daniel Barenboim: “Music is about integration”. In de vlotte stijl, die het visitekaartje van deze muzikant is, geeft D’Hollander zijn betoog. En plots houdt de omgekeerde gedachte ook helemaal steek. Tijden veranderen, mensen veranderen, alles evolueert. De fluit in Telemanns tijd, was anders vervaardigd dan fluiten de dag van vandaag. Mensen van vandaag leven in andere omstandigheden, onze fysiek heeft zich daar ook aan aangepast. Begrippen als stilte zijn de dag van vandaag totaal anders dan enkele honderden jaren terug.

Heden
D’Hollander beheerst een ruim repertoire. Hij voelt zich evenzeer als een visje in het water bij het interpreteren van een compositie van Bach als bij eentje van Joseph Jongen. Deze gedachte bracht er hem toe om de twaalf fantasieën, de miniaturen van Telemann voor fluit solo, op te nemen. Geen hedendaags aangepaste versie, maar gewoon de originele partituur op een instrument van nu door een man van nu met de techniek van nu.

Natuurlijk
En net daarom schittert Telemann opnieuw op dit album. Telemann hield van leven, hij was een liefhebber van de natuur, bloemen in het bijzonder. U vindt bloemen in deze muziek, wat een teken is van leven, het bewijs dat  men niet alles klakkeloos moe na-apen om een componist terug tot leven te brengen via zijn of haar muziek. Het is fijn om beide kanten van het verhaal te proeven en naar waarde te schatten.

Solo
Los daarvan is het bijzonder aangenaam te ontdekken dat er weer een traditie is ontstaan, waarbij muzikanten hun instrument solo opnemen.  Het publiek leert weer de fijne klanken van ieder instrument op zich kennen. Zo krijgt stilte opnieuw een terechte plaats tussen klank.

AYZ 5430001247008

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord