The People United will never be defeated

by Knopskaya

**** Het klinkt best wat cliché, deze titel. De zoveelste zwevende compositie van de zoveelste vredesduif? Vergis u niet, want het werk van de Amerikaanse – in België residerende – componist Frederic Rzewski is veel meer dan dat. Rzewski geeft als geen andere een beeld van specifieke volkeren, binnen een specifieke historische context weer.

De kennismaking van uw recensent met Frederic Rzewski (1938) betrof zijn compositie Winnsboro Cotton Mill Blues, wat toch flink wat experimenteler klinkt dan dit werk. Toch was ik meteen getroffen door de elementen die Rzewski in zijn muziek verwerkt. Machines waarmee een volk moet werken, werktempi, verwerken van volksliedjes en natuurkrachten.

En deze dynamiek is ook terug te vinden in deze compositie. Eerder melodieus, want toch vrij vroeg werk (1975). Voor de nieuwsgierigen, een perfecte introductie tot deze componist. Het thema van de negenendertigdelige compositie klinkt jazzy, met duidelijke Amerikaanse invloeden. Het heeft typisch iets seventies – Men hoort bijna kandelaars op de piano staan. Die periode  heeft pianist Daan Vandewalle mooi geaccentueerd. Toch dient gezegd dat de hele compositie gebaseerd is op de politieke omwentelingen in Chili uit diezelfde periode. De muziek is desondanks ze heel Amerikaans lijkt,  gecomponeerd op basis van een weerstandslied geschreven door Sergio Ortega en Quilapayun. 

De zesendertig variaties geven gevoelens  en acties weer zoals hoop, militaire passen, dromerij, ongeduld. Alles gespeeld met enorme precisie op een Steinway en met de prachtige akoustiek van het Concertgebouw Brugge. Alweer een mooie cd in de reeks Contemporary Composers van het label Etcetera.


  • WAT: The people united will never be defeated
  • WIE: componist Frederic Rzewski, pianist Daan Vandewalle
  • UITGAVE: KTC 1589

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord