The Sound of Sweet Seclusion – SJ Hoffman & Clairval

by Knopskaya

Het zijn de dingen die ons overvallen die het beste in de mens naar boven halen. Het verging Steven Borgerhoff (SJ Hoffman) en Sam Pieter Janssens (Clairval)niet anders. Het resultaat is dat zij niet enkel overvallen werden door de lockdown, maar eveneens door een nieuw album, Sweet Seclusion. Het album ontstond in quarantaine en geeft perfect de sfeer weer waarin we ons allen ongewild bevonden. De toepasselijke hoesfoto is van de lens van Tom Barman (dEUS, TaxiWars). Dit geesteskind werd nauwelijks twee jaar na SJ Hoffmans debuut geboren en is vanaf vrijdag 15 januari ook voor u beschikbaar.

Noch minder dan het publiek hadden beide artiesten gedacht om wat nieuws op de markt te brengen. Toch, een vruchtbaar heen-en-weer mailverkeer zorgde voor een resultaat vol experiment en harmonie. Het resultaat is bijgevolg hoopvol en vrij. Vergelijk het met de Scandinavische school, waar vrije vogels en lichtinvallen de periode van duisternis verlichten. Het is zo compromisloos als verenigend door de vrijgevochten klanken waarin eenieder zich weet terug te vinden, zowel muzikaal als emotioneel.

Wat onmiddellijk opvalt, is de mysterieuze sfeer, een gevoel waar je niet meteen je vinger op kan leggen. Het voelt aan als een open ruimte, waarin je via geluiden een verhaal krijgt terwijl je op verkenning gaat, als het zoeken van een boom in de mist. In die boom kan je schuilen en overschouwen.

Dat SJ Hoffman en Clairval zichzelf als bloedbroeders die mekaar perfect aanvoelen beschrijven, werd tijdens ons gesprek meteen duidelijk. Intuïtief vullen ze mekaar aan, hetgeen zich muzikaal uit.

Hoop en melancholie

SJ Hoffman & Clairval: We zijn eigenlijk totaal zonder plan begonnen tijdens de eerste lockdown, toen er een heel bevreemdende sfeer hing. Die sfeer is al dan niet bewust in het album geslopen – vervreemding en melancholie. Het voelde meteen heel organisch, natuurlijk, gevoed door een zekere Unheimlichkeit. Toch zorgen de  stukken met piano en gitaar samen met de orkestrale stukken voor een zeker cachet, iets loungy temidden van alle weemoed. Melancholie staat niet altijd voor zwaarte. We wilden een gevoel van hoop creëren, sprankels licht aan de horizon.  

Het gevoel dat alles goedkomt

SJ Hoffman & Clairval: Tijdens het capteren van de lockdown-sfeer bleek dat er geen woorden, lyrics of poëzie nodig was om de boodschap over te brengen, op 1 track na waar het echt wel binnen de context past. Het is ook een heel vriendelijke compositie. Dat zegt niets over onze stijl en evolutie. Muziek zit gewoon in onze roots. Intuïtief komt er steeds iets nieuws naar boven. En dat is eveneens een hoopvolle boodschap, dat gevoel van licht aan het eind van de tunnel.

Tijdloos verenigen

SJ Hoffman & Clairval: Muziek zit in ons wezen ingebakken, bijgevolg is er zoveel van onze muzikale identiteit in het experiment geslopen. Ondanks wij ons niet laten vangen binnen een vakje of stijl, zijn we wel bvb. geïnspireerd door Bryan Eno. Maar evengoed kun je andere elementen en invloeden uit andere periodes terugvinden in de tracks. Net dat gevoel kan opgewerkt worden bij de luisteraar, die er dingen uit zijn eigen levensloop uit oppikt. Wat is er dan mooier dan een gevoel van herkenning schenken om zo vereniging te creëren.

Vrijheid

SJ Hoffman & Clairval: Het is de vrijheid die wij hadden,  die het album vol verrassingen stopt. Net omdat we zo intuïtief te werk gingen, beschikten we over de vrijheid om onze tracks zo lang of zo kort te maken als we zelf wilden. Ook voor onszelf was het een heel proces. Het was niet zo dat we gebonden waren aan een groot publiek, want zo is het ook helemaal niet begonnen. Deze vrijheid liet ons ook toe onze soundscapes te scheppen vanuit onze eigen vragen en verlangens.

 

Sweet Seclusion –uw veilige cocon van hoop in vreemde tijden. Hier te verkrijgen.

https://www.clairval.online
https://www.klankman.eu/klankkast-releases
https://clairval.bandcamp.com/album/sweet-seclusion

Eerdere albums van SJ Hoffman werden reeds besproken op Cultuurpakt:

SJ Hoffman – The Long Now
SJ Hoffman – Waves Holding Time

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord