SJ Hoffman – Waves Holding Time

by Klaas Chielens
SJ Hoffman - Waves Holding Time

Indien u nog een reden nodig had om uit uw kot te komen en naar een winkel in de buurt te gaan, laat het dit zijn, de nieuwe SJ Hoffman is er!

Het is weinig artiesten gegeven; op het gemak kunnen werken aan een debuutalbum, er jaren de tijd voor nemen en uiteindelijk een plaat de wereld insturen die blijft nazinderen en – mits een kleine overdrijving van onzentwege –  algemeen onthaald wordt als deze van een muzikaal wonderkind dat is opgestaan. Het album kreeg keer op keer geweldige reviews en de toon was gezet. Het schept natuurlijk hoge verwachtingen wanneer een jaar later een nieuwe plaat verschijnt. 

Met Waves Holding Time is SJ Hoffman (de artiestennaam van Steven Borgerhoff, bekend van de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts er evenwel in geslaagd om opnieuw te verbazen. Deze keer niet met archiefmateriaal dat hij al jarenlang verzamelde en uiteindelijk uitbracht maar met stuk voor stuk nieuwe nummers van zijn hand.

Op Waves Holding Time gaat SJ Hoffman deels een nieuwe richting uit. Het album is experimenteler dan zijn debuutalbum en ademt een sfeer van melancholie uit. Naast de gezongen nummers zijn er drie ambient sound-scapes opgenomen. Dat hij deze richting zou uitgaan is iets waar vorig jaar al over gehint werd bij het verschijnen van “The Long Now”. Deze nummers doen denken aan bands als “We Lost The Sea” en zorgen er voor dat de totale plaat wordt ingekapseld. Het wordt een geheel en niet een verzameling van losse nummers. We zijn benieuwd in verdere evoluties in die richting, het behoort wat ons betreft alvast tot de mogelijkheden.

Bij de gezongen nummers doet de opgeroepen sfeer bij momenten denken aan Lou Reed qua timbre. Andere nummers hebben een haast Pink Floyd achtige toon (De achtergrondzang bij Turning On bvb). Andere songs doen vermoeden dat in SJ Hoffman een jonge Johnny Cash huist. Een nummer als Morning Light was geweldig geweest in een versie van American Recordings. Erg geslaagd is eveneens de cover van “Common Knowledge” (Connor Oberst), waar Annelies Tanghe, vrouwelijk deel van het duo And Then Came Fall, haar stem leent.

Met Waves Holding Time heeft SJ Hoffman opnieuw getoond dat hij een vakman is die het metier “muziek maken” beheerst in allerlei facetten. Hij laat zich omringen door enkele topmuzikanten die zorgen voor omkadering, zonder dat dit afbreuk doet aan een eigen stijl. Op de eerste single “Alright” zijn ondermeer de vocals te horen van Pieter Van Dessel (Marble Sounds). Op de tweede single, “Turning On“, laat SJ Hoffman zich bijstaan door Pascale  Deweze.

De arrangementen zijn doorwrochter dan op z’n eerste album maar dat doet niets af aan een originele sound die hij weet te behouden. Ondanks het aanboren van nieuwe stijlen blijft deze plaat “vertrouwd” klinken. De stem van SJ Hoffman is een veilige baken in de verschillende songs. Dit zorgt er voor dat alles authentiek blijft klinken.

De productie was in handen van  Sam Pieter Janssens, de helft van het duo And Then Came Fall en de plaat verscheen bij StarMan Records.

Hoeft het nog gezegd? Wij zijn fan! SJ Hoffman bevestigt hiermee zijn plek binnen de Belgische muziekscene.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord