Théophile Alexandre – 21 tinten barokziel in zang en dans

by Knopskaya

Stel je voor; je koppelt twee podiumkunsten aan mekaar. Het resultaat zou best wel eens te hevig kunnen zijn. En wat indien twee podiumkunsten mekaar zo aanvoelen en begrijpen dat er een serene eenheid ontstaat? Het album ADN Baroque van de Franse contratenor-danser Théophile Alexandre en concertpianist Guillaume Vincent is wat dit betreft een voltreffer van formaat.

Dubbele keuze en kwaliteit

Contratenor en danser?  U leest het correct. Théophile Alexandre is beiden in hart en ziel. Reeds op jonge leeftijd begon hij met zijn opleiding als klassiek geschoolde zanger en hedendaags geschoolde danser. In zijn verdere carrière heeft hij nooit een keuze moeten maken, alhoewel hij zich de jongste jaren meer manifesteerde als operazanger – o.a. verbonden aan de Opera van Rheims. Via de sociale media is hij de vierde meest gevolgde contratenor ter wereld.

In dit album combineert hij zijn twee passies op een professioneel verzoenende manier die haast niemand koud kan laten. Het klinkt hoog, oogt elegant en toch heel mannelijk – mannelijke breekbaarheid.

Zintuigen

Men ging voor de meest gekende Barok-aria’s. Daarnaast kan de toeschouwer/luisteraar genieten van enkele minder courant opgevoerde werken. Alexandre wordt niet begeleid door een groot orkest, zoals het publiek gewoon is, maar enkel en alleen door pianist Guillaume Vincent.

Less is absolutely more. De bewerkingen voor piano geven absoluut de ziel weer van de oorspronkelijke compositie. Het zorgt voor een zacht, geborgen en sereen gevoel – 21 gevoelens om exact te zijn. Het menselijke lichaam verliest kort na de dood exact 21 gram, deze 21 gram zou de ziel kunnen zijn. De 21 aria’s die deel uitmaken van het ADN Baroque project staan dan ook symbool voor 21 tinten van emotie die een mens binnen zijn of haar leven kan ervaren.

De weldoordachte dansbewegingen van Alexandre zijn zelfs via de muziek te ervaren, men hoort zijn bewegingen haast bij zijn stem. Vervoering is het sleutelwoord. Voor zijn eerste video – Oblivion Soave – werd zelfs samengewerkt met het doven- en blindeninstituut. Alle zintuigen worden geprikkeld. Wat men niet kan zien of horen, kan men letterlijk voelen.

Het DNA van de Barok in de zalen

U leest het goed, ADN Baroque is zoveel meer dan een album, het is een volwaardig project. Twee avonden lang werd een totaalspektakel opgevoerd in de Athenée Royal de Paris voor meer dan 10000 toeschouwers.

CD: Harmonia G – O Klarthe 5051083134217 17,99 euro, release 14 september 2018

Kort samengevat: Een must voor de Belgische zalen – Händel, Porpora, Guck, Purcell, Rameau, Vivaldi en Monteverdi zoals u ze nog nooit hoorde – en vooral zag.

Beschikbaar via bol.com:

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord