Uitbundige Mondonville – majestueuze barok

by Knopskaya

Mondonville had in 1749 nog alles te bewijzen: zijn carrière, die de afgelopen jaren was gelanceerd, had hem al tot een potentiële rivaal van Rameau gemaakt. Maar toch is Mondonville erin geslaagd om uit de schaduw te blijven van die andere grootmeester en zelf te schitteren. Dit nieuwe heroïsche ballet was pas zijn tweede operastuk: maar wat een triomf, de meest oogverblindende van zijn hele carrière! Hier is hij, alles op zijn pad verpletterend, met meer dan vijfendertig optredens op rij en revivals gedurende vier decennia!

De festiviteiten en vermakelijkheden van een carnaval dat plaatsvindt op Parnassus, waar de meest uiteenlopende goden dartelen, vormen het grillige argument van dit werk:

Dit stuk is van een bijzonder genie en lijkt niet op iets dat op het lyrische theater is verschenen […] als de auteur het doel heeft bereikt dat hij zich had voorgenomen te schilderen, de vermakelijkheden en gesprekken van het carnaval, blijft er weinig over om hem te verwijten. (Mercure de France)

Opgedragen aan de markiezin de Pompadour, muze van de kunsten en almachtige favoriet van de koning, is dit carnaval niets anders dan scherts en overdaad aan galanterie, zoals het hoort…

In navolging van Rameau’s Platée, dat in hetzelfde jaar in Parijs in première ging, laat de componist zijn creativiteit de vrije loop, die overal indrukwekkende virtuositeit ontplooit, ongehoorde orkestrale kleuren oproept, ongebreidelde dansen en uitgestrekte ceremoniële koren verbeeldt die vergelijkbaar zijn met die van zijn grote motetten.

Hier is een uitzonderlijk werk waarvan Alexis Kosenko het voorrecht zal hebben om op plaat en in concert te dirigeren, voor deze ware reïncarnatie van de pracht van het hof van Lodewijk XV, toen op zijn hoogtepunt… I.s.m.het Choeur de Chambre de Namur. De herschepping van het Carnaval du Parnasse, het opera-ballet van Mondonville dat sinds de achttiende eeuw niet meer is opgevoerd, is het tweede deel van de cross-residentie van Les Ambassadeurs – La Grande Écurie in het Atelier lyrique de Tourcoing met de CMBV.

Alweer een mooie barokke opname van Château de Versailles in een dubbele CD box voorzien van libretto.

CVS122- http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord