Verbonden in muziek

by Knopskaya

Muzikanten die mekaar perfect aanvoelen en die die gevoelens weten te vertalen naar de interpretatie die ze geven aan de stukken die ze samen opnemen. Dat is het wat men duidelijk kan opvangen wanneer men naar de CD luistert van violiste Patricia Kopatchinskaja en pianist Fazil Say. De ideologische verwantschap tussen beide muzikanten zorgt voor een geluid van vertrouwen.

Ze speelden al samen sinds 2004, gaven tig van concerten en deden vele opnamen. Een wisselwerking waarin ze toegaven zoveel van mekaar te hebben geleerd. Beiden zien het als een sterkte. Wanneer men mekaar zo vertrouwt, kan men enkel maar de muzikale ervaring voor uitvoerder en luisteraar versterken. Iets wat men ook duidelijk in de muziek hoort via de dynamieken. Gedreven musiceren. Spontaan en sterk tegelijk. Dit is duidelijk een album van kracht.

Het resultaat van de eerste vioolsonate van Béla Bartók, een niet courant opgevoerd stuk dat volgens Kopatchinskaja het beste is wat de componist ooit schreef, is dan ook een schot in de roos, waarbij men de energie meteen voelt vloeien. Men voelt kracht, opgewektheid. Men hoort elementen die verwijzen naar volksmuziek. Technisch enorm moeilijk, maar de speelvreugde is zo groot dat dit alles verdwijnt achter een zweem van vlotheid, ook in het pianogedeelte.

Brahms vioolsonate was een van zijn laatste werken, en volgens beide artiesten eveneens zijn mooiste. Het begint zo luchtig, dat het klinkt als een veertje dat door de lucht wordt gedragen om vervolgens beginnen te schilderen. Een bijzonder kleurrijk stuk.

Janáčeks sonate zit vol van volkse elementen, folklore-patronen en melodieën uit Moravië. Maar toch was het een vernieuwer van zijn tijd die vele oude muzikale huisjes wist herop te bouwen op zijn originele manier. Het werk nam zes jaar om helemaal op punt te staan. Men hoort de ziel van een volk, een ziel die ook een beetje verwond is en die met warmte door de uitvoerders wordt benaderd.

Dit album is een mooi portret, een getuige van muzikale warmte. Het bewijs wat muziek kan vertellen en de band die op deze manier tussen mensen kan bloeien.

ALPHa classics ALPHA 885 http://www.outhere-music.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord