Vivio – Dreams from the past, passion for the future

by Knopskaya

Hoe bereikt een artiest zijn publiek? En nog belangrijker; hoe bereikt men een nieuw publiek? Dat was vermoedelijk de vraag die de vijf strijkers achter het Vivio ensemble zich stelden toen ze dit verfrissend album samenstelden. Het resultaat is een combinatie van net de juiste hoeveelheden romantiek, spielerei, passie en virtuositeit om tot een resultaat te komen waarbij de juiste Begeisterung wordt overgebracht.

Het is Femke Sonnen, de Belgisch-Nederlandse violiste/componiste die haar stempel op het album drukte, door haar compositie  waaraan het album zijn naam te danken heeft.  Het werk is een eerder minimalistische hedendaagse compositie  dat als een mooi rustpunt het album laat uitdoven, ietwat reflectief. Sinds 1996 is Sonnen aanvoerder van de tweede violen in De Munt, nadat zij deze functie vijf jaar lang bekleedde bij Opera Ballet Vlaanderen. Ook de andere vier violisten bekleden een functie binnen het orkest van De Munt. Daar is de passie terug te vinden die het album uitstraalt, de energie waarmee wordt gespeeld alsof men in een verhaal is beland van liefde en overgave. Ook een verhaal van kameraadschap, voelbaar teamwerk, vier violen als ontembare veulens. Het ensemble fungeert als klein orkest, eerder dan als kamermuziekbezetting.

Herkenning is het sleutelwoord bij de keuze aan composities, waarbij voornamelijk gekozen werd voor componisten van verscheidene scholen van de romantiek en hun nakomelingen. Met de Zeneika uit 1875 van Leos Janacek kan men al onmiddellijk proeven van de lyriek achter het spel van de strijker. Een kleine gevoelige tijdreis naar Kurt Weil (*1934), brengt ons in de sfeer van de Carmen van Georges Bizet, eveneens uit 1875. Dat Dmitri Sjostakovitsj even komt flirten met het atonale geeft niets meer voor het ongeoefende oor, dat zich op dit moment in ontvankelijke toestand bevindt. Béla Bartók houdt de Slavische klanken nog even vast, om een reis te maken naar het Argentinië van Astor Piazzolla, het onderzoeksgebied van violist Stephen Meyer. Wanneer de zon ondergaat en de tango is gedanst, is het nog even sterrenkijken met Dreams from the past.

De functie van deze cd vervult zichzelf moeiteloos, zonder voorgeschiedenis, maar intuïtief.  Het zet de luisteraar aan om zelf op zoek te gaan en zijn muzikale smaken te ontwikkelen, wat de eigen achtergrond ook is.

Violen: Femke Sonnen ,Stephen Meyer, Yuri Higashida, Robert Yeo
Contrabas: Shagan Groller
Arrangementen en transcripties : Femke Sonnen & Julian Milone
Het ideale kerstgeschenk. Bestel hier: http://www.vivio4.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord