Rachel Talitman geeft reeds jarenlang muziek uit via haar vaste label Harp & company. Iedere keer opnieuw weet ze weer een nieuw concept of bijzondere combinatie voor de dag te toveren. En telkens tot genoegen bovendien. Ze weet iedere keer haar instrument, de harp, een hoofdrol te laten spelen in het verhaal, pretentieloos. Ditmaal laat ze het instrument van de betovering spreken, samen met de altviool en de viola d’amore, bespeeld door Pierre-Henri Xuereb, een van haar trouwde metgezellen die we al eerder op haar opnames mochten horen. Een huis van vertrouwen aan het woord. Samen brengen zij unieke composities van vrouwelijke componisten uit heden en niet zo’n heel ver verleden. De moderne vrouw in het muzikale vizier.
Renée Hansen (1900-1985) werd geboren in Reims, als dochter van een componist en organist. Haar zus speelde de harp. Van daar moet de inspiratie gekomen zijn. Zelf was ze studente bij niemand minder dan Nadia Boulanger, zelf bewonderaarster van harpist Pierre Jamet. Onder deze invloed schreef ze dit stuk voor altviool en harp voor haar zus. Jamet was diep onder de indruk en zou uiteindelijk met Hansen huwen. Nadien zou ze ook voor hem gaan schrijven. Het stuk is opbouwend en gaat gradueel over in een mysterieuze romantische sfeer die echt wel in het oor blijft hangen. Hier zijn harp en altviool haast aan het versmelten. Zeer minutieus gespeeld, puur genot voor het oor. Uiteindelijk eindigt het stuk speels en virtuoos. Een heel palet aan mooie gevoelens.
Meira Warschauer schreef muziek voor zowat alle mogelijke bezettingen, van kamermuziek tot koormuziek, solo en orkest. Haar muziek is wereldwijd verspreid en drukt haar eigen spirituele reis uit, een boodschap van liefde naar de hele wereld toe. Haar liefdeslied voor viola d’amore en harp kllikt dan ook bijzonder warm en bevestigt deze boodschap. Men hoort deze bijzondere strijker gedijen op de tonen van de harp, alsof hij haar toezingt en het harp liefdevol lonkt en diens verhaal draagt. Toch ontstaat er af en toe contract, maar beide instrumenten vinden mekaar zoals in een echt liefdesverhaal terug. Alles begint vanuit lage tonen, maar krijgt steeds meer kleur. Als in een gloed, krijgt men deze commpositie over zich heen.
Judith Markovich is eigenlijk klarinettist. Ze begon pas met componeren na haar 65e verjaardag. Nog geen anderhalf jaar later volgde haar eerste symfonische première. Haar muziek wordt sindsdien uitgezonden in Europa en Amerika. Ze speelt met diepte en het is alsof ze daarbij energie loslaat die de luisteraar weet te raken tot in het diepste van zijn of haar ziel. When Words Fail is zo’n compositie, gebaseerd op een gedicht dat op een muur werd gekrast in een gesticht voor psychisch zieken. Het beken de woorden te zijn uit een oud Joods gedicht, Akdamot. Het is dan ook een zeer vervullende compositie, met zowel overweldigende stukken als intieme pauzes. Alsof de zee vol inkt zit en de hemel is perkament… De zeer zou worden leeggezogen om over Gods liefde te schrijven.
Ayala Asherov (1968) is een Israëlische componiste en singer-songwriter die reeds op zestienjarige leeftijd aan haar carrière begon. Ze schrijft zowel binnen een modern als een klassiek kader. Haar Fantasia 2 werd geschreven voor altviool en harp. Zij werd geïnspireerd door Rachel Talitman zelf. Vrijheid staat centraal. Het is een stuk dat je mee op sleeptouw neemt naar een wereld waar alles ongebonden is. Het lijkt wel of dit stuk zichzelf heeft geschreven en getuigt van een ongeziene naturel. Het is alsof de harp de altviool bij de hand neemt en vervolgens als in een dans doet de altviiol hetzelfde met de harp. Een fantasie die de luisteraar totaal overlaat aan zijn verbeelding.
Dit album brengt deze vier vrouwen samen in warmte, harmonie en vooral liefde. Liefde voor het instrument, voor hun dierbaren, voor het ongrijpbare en voor de vrije geest.
CD5050-53 Harp & company