Zefiro Torna – BALSAM

by Tijl Delannoy
Zefiro Torna - Balsam

De westenwind is teruggekeerd. Na ‘Les Tisserands’ en ‘O, Monde Aveugle!’ liet het ensemble Zefiro Torna zich voor hun nieuwe productie inspireren door “kruiden, planten en bloemen die medicinaal inwerken, waarvan hun parfum tot gebottelde emotie wordt, die wellust opwekken, hallucinogeen vervoeren of giftig fataal zijn”.

Het resultaat heet Balsam en combineert net als z’n voorgangers barokmuziek met Europese volksmuziek in de breedst mogelijke zin van het woord. Het eindresultaat leunt dichter aan bij een kamerorkest dan een kroeg vol doedelzakken (gelukkig maar) al las ik, op zoek naar meer informatie over dit bijzondere Belgisch ensemble over hun deelname aan een kroegentocht met enkel muziek van Lassus. Het hoeft niet altijd een zweterige bluesband te zijn natuurlijk.

Terug naar Balsam: net zoals met de eerder genoemde projecten, kiest Zefiro Torna voor een prachtige en ingetogen benadering van hun onderwerp. De muziek werd zorgvuldig gekozen en gearrangeerd tot een samenhangend en vervoerend geheel dat kwalitatief op eenzame hoogte staat in België.

Live kan een voorstelling van Balsam, net als de andere voorstellingen van Zefiro Torna alleen maar indrukwekkend zijn. Helaas moet u er snel bij zijn om dit nog mee te maken. Maar weet dat de CD-versie zeker niet te versmaden is voor iedereen die een hart heeft voor oude Europese muziek.


Zefiro Torna brengt de voorstelling “Balsam” op 6 en 7 mei in kader van het Lunalia festival te Mechelen. Beide concerten zijn uitverkocht maar er werd alvast een wachtlijst aangelegd voor de liefhebbers.

Zefiro Torna – Balsam werd uitgegeven op het Belgische label Antarctica en is te krijgen bij de betere platenzaak of bij bol.com via deze link:

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord