Klankdomein ’22 – Een ontmoetingsplaats voor muzikanten

UITVERKOCHT

by Knopskaya
De voorbije twee weken gingen we dieper in op Klankdomein ’22, een festival waarbij Vlaamse componisten en hun werk centraal staan. We lieten componist en initiatiefnemer Wilfried Westerlinck en de lectoren van het festival aan het woord.
Geen muziek zonder uitvoerders. Hierbij kunt u alvast wat duiding lezen van deelnemend saxofonist, Kurt Bertels.
Een initiatief als Klankdomein is nodig wegens verschillende redenen. Het lijkt mij tegenwoordig moeilijker en moeilijker te worden om programma’s met enkel Vlaamse muziek in culturele centra en festivals te spelen. Het is niet onbestaande, maar het is niet gemakkelijk. Klankdomein is dus een ideale “ontmoetingsplek” om Vlaamse componisten samen te zetten, erover te praten, discussiëren, en naar de muziek te luisteren.
Ook geeft het meteen speelgelegenheid aan jonge musici. Het geeft tegelijkertijd ook de kans aan jongere musici om die Vlaamse muziek te leren kennen, muziek die men anders niet snel zou terugvinden.
ik denk dat programmatoren, die uiteraard aan hun publiek denken, wel een evenwicht willen vinden, terecht denk ik, maar dat zorgt ervoor dat ze vaak geen programma’s met nieuwe muziek of enkele Vlaamse componisten organiseren. 
Maar ook voor andere muzikanten. Laat het een boost zijn voor om te gaan grasduinen in bibliotheken/archieven om daar Vlaamse muziek te gaan vinden en te (her)ontdekken.
En ook het publiek: een boost voor mensen om terug meer naar onbekende muziek te gaan luisteren en misschien inspireert het wel anderen om concerten met nieuwe muziek/Vlaamse muziek te organiseren. Denk ook aan  initiatieven als Roomservice. Die zijn broodnodig voor onze componisten en onszelf als uitvoerder.
Het zou erg mooi zijn mochten de media hier ook aandacht voor hebben, zeker en vast.
Ikzelf zal een werk brengen van Pieter Schuermans, een opdracht die Wilfried Westerlinck heeft gegeven, voor harp en altsaxofoon. Dus een wereldcreatie tijdens Klankdomein. Klankdomein biedt hier ook een mooi podium voor nieuwe muziek. Het is belangrijk onze hedendaagse componisten te steunen: zij hebben oefening nodig, dialoog met uitvoerders, we geven hen dus een podium, maar ook om het repertoire steeds diverser te kunnen maken, om muziekkunst ook gewoon een hedendaags gezicht te geven, al te vaak wordt er aan muziek uit het verleden gedacht.
Ik zal ook een ouder werk spelen, van Raoul De Smet. Hij heeft lang geleden ook een bekende concertreeks in Berchem gehad voor Vlaamse muziek. De meerwaarde van die oudere muziek ligt er ook in om te begrijpen hoe zij in Vlaanderen bijvoorbeeld een compositiestijl zochten of ontwikkelden, vind ik altijd. Het is ook interessant om te weten te komen hoe men dacht over bijvoorbeeld mijn saxofoon, hoe gebruikten ze mijn instrumtent?
Kurt Bertels
Men moet opnieuw muziek willen ontdekken. Het werkt echt heel erg goed als je ook eerst vertelt waarop men kan/moet/ … letten wanner men luister. Want dat is misschien een van de grootste heikelpunten: misschien luistert men niet meer onderzoekend genoeg.

Programma en tickets:Zaterdag 8 oktober 2022 – 20.00u

Auditorium muziekacademie Mortsel, Eggestraat, 13 – 2640 Mortsel
Met composities van Flor Alpaerts – Lucien Posman – Ernest Van der Eyken
– Henry-George D’Hoedt – Ruben de Gheselle en Mathias Coppens

Musici: Desguinkwartet, Mathias Coppens, Bart Meynckens, Anne Cambier,
Veronique De Raedemaeker en Urbain Boodts

Met een lezing door Dr. David Vergauwen

Zondag 9 oktober 2022 – 12.30u

Galerie Lowet de Wotrenge – Vleminckveld , 74 – ( Mechelse plein) -2000 Antwerpen
Muziek van Emmanuel Adriaenssens
Musicus : Ieva Baltmiskyte, luit

Met een lezing door Dr. Paul Huvenne

Zondag 9 oktober 2022 – 20.00u.

Franse Salons – Venusstraat, 19 – 2000 Antwerpen

Met composities van Willy Carron – Jef Maes – August De Boeck – Peter
Welffens – Peter Schuermans – Armand Coeck – Wilfried Westerlinck

Musici: Trio Becel, Duo Edenwood en Duo Eolienne
Met een lezing door Dr. Marlies De Munck

Kaarten aan 15 euro voor elk concert
alle info via 
www.wilfriedwesterlinck.com
te bestellen via BE19 9731 7835 1712
met opgave van uw naam,
het concert dat je wil bijwonen en je e-mail

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord