Constantinople & Marco Beasley openen de poort…

by Klaas Chielens

Bruggen bouwen, volkeren verbinden, mensen bij elkaar brengen en hen verzoenen met muziek. Het lijkt een thema dat als rode draad door Lunalia 2018 loopt. Met “De poort naar het Oosten” zorgt het Festival van Vlaanderen, Mechelen, opnieuw voor een van de topconcerten uit deze reeks. Marco Beasley en Constantinople brengen twee werelden samen in een bezwerend concert.

Constantinople: het Canadese gezelschap specialiseerde zich de laatste 20 jaar in verschillende stijlen. Met “Poort naar het Oosten” wagen ze zich aan muziek uit het Osmaanse hof, naar een 17e eeuws manuscript van de Poolse oriëntalist Ali Ufki, of, in het Pools Wojciech Bobowski. Dit manuscript, net als dit concert, verenigt Europese en Osmaanse muziek en verbindt op deze manier twee werelden die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen maar muzikaal naadloos bij elkaar lijken aan te sluiten.

Constantinople en Marco Beasley wisselen elkaar af. De ene keer ingetogen, dan weer vol passie. Gezangen in het Italiaans, Farsi en Napolitaans: zowel de meesterlijkheid van de zanger als de groep komt naar voor. Soms lijken de instrumenten de begeleiding voor de zang, dan weer lijkt de zang ondergeschikt aan het muzikale van de Orientaalse instrumenten. Marco Beasley vertelt, zingt, passioneert. Opzwepende ritmes lijken de klanken op te reopen van een schare buikdansende schones die met minuscule belletjes aan hun enkels voorbijhuppelen. Universele liefdesliederen worden afgewisseld met incantaties en mystieke toverspreuken, tristesse en geluk, liefde en lijden, ook hier weer verbindend.

Samen met Marco Beasley en Constantinople lopen we doorheen dit concert verloren in gedachten en lijken de verschillen tussen Oost en West weg te deemsteren. Dat al deze gezangen voortkomen uit een enkel manuscript, is gezien de veelheid en diversiteit moeilijk te geloven. Dergelijke concerten zorgen er voor dat de meesterlijkheid van verschillende culturen, genres en achtergronden worden verenigd tot een smaakvol geheel dat de verschillen weggomd om zo te focussen op wat ons allen bindt.


  • WAT: De poort naar het Oosten – in het kader van Lunalia
  • WIE: Constantinople & Marco Beasley
  • WAAR: Sint-Romboutskathedraal, Mechelen
  • WANNEER: maandag 30 april 2018

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord