Lunalia XS: Iki – Als het maanlicht een soundtrack had

by Annelies De Meyere
IKI

Samenstelling

Iki is een groep, bestaande uit 5 vrouwen uit Denemarken, Noorwegen en Finland. Hun instrumentarium is beperkt tot hun stem, verrijkt met elektronische effecten, om tot een meeslepend geheel te komen via improvisatie.

Het toevoegen van de elektronische effecten maar ook onderliggende beats en ritmes brengen je als toeschouwer direct in een andere wereld. Dit doen ze deels voorbereid, elk nummer heeft een leidraad, maar wordt voor elke live uitvoering opnieuw uitgevonden, wat elke keer opnieuw een uniek IKI moment oplevert. En ook dit optreden was niet anders.

Beelden uit het hoge noorden

Vanaf de eerste klanken werd de toeschouwer meegenomen op een reis die beelden van het hoge noorden oproept. De stemmen brachten de luisteraar bijna in een trance om daarna over te gaan in opzwepende ritmes, het geheel werd bijna een sjamanistische reis doorheen de Scandinavische landschappen. Hun maskers met gaas en kleurige kralen en linten versterkten de sfeer. De aangepaste verlichting, duister en toch kleurig, bracht ook de subtiele details onder de aandacht.

IKI week onmiddellijk af van het pad van de meer klassieke vocale ensembles. Met hun klanken slaagden ze erin om ons mee te nemen op een reis, met krakend pakijs en afbrokkelende gletsjers, soms als meeuwen die krijsend achter een visserssloep vechten om de restjes die in zee worden terug gegooid, dan weer als de graslanden waar de koeien met culning roep naar huis worden gehaald, of zelfs de maanloze nachten met glanzend noorderlicht, dat door de hemel snijdt en kronkelt, begeleid door galmende en soms ijle stemmen.

De herinnering aan dat noorderlicht, of het licht van de maand op met sneeuw bedekte vlaktes waar de naaldbomen afsteken tegen de sterrenhemel werd versterkt door de verlichting op het podium. De knusse zaal deed de rest om hier een betoverend geheel van te maken.

Op dezelfde golflengte

Doorheen het optreden kwam elk lid van de groep op haar beurt naar voor. Daarbij bracht deze ook telkens een eigen subtiele stijl naar de voorgrond. Daarbij toonden ze hoe iedereen op dezelfde golflengte zat en sterk op elkaar ingespeeld was. Het ene nummer meer gefocust op stem effecten, fluisterend en klikkend, daarna meer feeëriek en zweverig gezang, plots galmend, en dan door toevoeging van de elektronische beats opzwepende momenten.

Een minder voor de hand liggende keuze voor Lunalia, en toch duidelijk gesmaakt door de aanwezigen die IKI beloonden met een daverend applaus. Als dank werd het publiek op hun beurt beloond met een betoverend a capella bis nummer als afsluiter, waarbij de dames opnieuw aantoonden hoe goed zij op elkaar zijn ingespeeld en hun stem als een prachtig instrument inzetten bij het creëren van een magisch moment.


Lunalia 2019 – IKI
In Nona Kunstencentrum
foto’s zoals gewoonlijk schaamteloos gepikt van op de facebook pagina van Lunalia

meer over IKI op hun website: http://ikivocal.com/
na het lezen op zoek naar de klank?

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord