De weeklacht van de Aarde volgens Mahler en Reinbert de Leeuw- ontketende onmacht onderweg naar de dood

by Knopskaya

Onmacht, is het dat wat u nu ook voelt? We worden opgejaagd door een virus dat zijn gelijke niet wil kennen, er is dood en verval en we willen het uitschreeuwen. Wel, al die oerkrachten ontketenden zich ook bij Gustav Mahler (1860-1911) toen hij Das Lied von der Erde componeerde. Het toenemende antisemitisme en het overlijden van zijn dochtertje stortten hem in een diepe existentiële crisis die zijn eigen sterfelijkheid naar boven bracht. Hij zocht troost in poëzie en kwam zo op het spoor van Die Chinesische Flöte van Hanns Bethge, waaruit hij zeven gedichten toondichte. Hij schreeuwt het daarbij uit alvorens hij de wereld van de levenden zal verlaten.

Het werd een eerbetoon aan de nog niet zo lang overleden pianist/dirigent Reinbert de Leeuw (gest. 14 februari 2020), opgevoerd door het gelijknamige collectie in samenwerking met de Franse mezzosopraan  Lucile Richardot en de Belgische tenor Yves Saelens. Het was trouwens een van de laatste wensen van de Leeuw, om deze opname te maken.

Het mag gezegd, men voelt onmacht en kracht, maar ook het grootse tegenover de nietigheid. Zelfs zonder achtergrondkennis kan men de afgewisselde onmacht met lieflijke, soms oriëntaalse patronen vertalen naar wat vandaag leeft, en misschien altijd wel leeft in de eeuwig dwalende ziel op zoek naar antwoorden. Gefundenes Fressen voor de melancholicus die van verfijning houdt. Voor de melomaan is het smullen van Mahler op zijn best. Bovenop het hele pallet aan gevoelens, voelt men de grootsheid van Reinbert de Leeuw, die al dan niet wist dat zijn eigen sterfelijkheid zich weldra zou voltrekken. Veel bij leven zijnde of nog niet zo lang overleden componisten – we denken daarbij vooral aan Galina Oestvolkskaya – prezen zijn inlevingsvermogen in hun muziek. Dichter bij Mahler zullen we dus moeilijk komen.

Het Collectief bestaat sinds 1998, en is samengesteld uit een bezetting van jonge dynamische muzikanten waar onze Lage Landen trots op mogen zijn en speelden wereldwijd.

Samhain, Allerheiligen, Halloween, of het Mexicaans dodenfeest morgen. U kunt vandaag al op tocht.

Mahler, Das Lied von der Erde – Lucile Richardot, Yves Saelens & het Collectief Reinbert de Leeuw (Toon Fret, Piet Van Bockstal, Bruno Bonansea, Nele Delafontaine, Pieter Nuytten, Eliz Erkalp, Wibert Aerts, Liesbeth Baelus, Veronika Lenartova, Martijn Vink, Jonathan Focquaert, Astrid Haring, Dirk Luijmes, Thomas Dieltjens & Tom De Cock)

Alpha Classics, Alpha 633 – http://www.outhere-music.fr

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord