De Zen van Arvo Pärt – Tractus

by Knopskaya

Tractus legt de nadruk op Arvo Pärt-composities die de klankkleuren van koor en strijkorkest vermengen. Nieuwe versies voeren de boventoon, met gerichte uitvoeringen van het Tallinn Chamber Orchestra en het Estonian Philharmonic Chamber Choir onder leiding van Tõnu Kaljuste, die uitnodigen tot alert en geconcentreerd luisteren.

Vanaf de openingscompositie Littlemore Tractus, die vertrekt met troostende reflecties uit een preek van John Henry Newman, resoneert het idee van verandering, transfiguratie en vernieuwing en zet het de toon voor een opname die het karakter heeft van samenvatten, naar binnen kijken en verzoenen met het verleden.

Composities die zijn opgenomen zijn Littlemore Tractus, Greater Antiphons, Cantique des degrés, Sequentia, L’abbé Agathon, These Words… en Veni-maker. Een suggestieve herwerking van Vater unser voor koor, strijkers en piano sluit dit album af. Opgenomen in Tallinn vorig jaar en geproduceerd door Manfred Eicher, breidt Tractus de lijn van definitieve Arvo Pärt-albums uit die in 1984 op ECM New Series begonnen met het baanbrekende Tabula rasa.

Moge Hij ons de hele dag ondersteunen, totdat de schaduwen langer worden en de avond valt, en de drukke wereld vol is, en de koorts van het leven voorbij is, en ons werk gedaan is! Moge Hij ons dan in Zijn genade een veilig onderkomen geven, en ten slotte vrede.

Voor Pärt is muziek schrijven als een alledaags gebed, dat “vlees wordt” door geluid. Bijna alle werk op dit album is dan ook Christelijk en liturgisch geïnspireerd.

Een opname die uitnodigt tot rust, tot stilstaan in de roes van het hectische leven van de dag van vandaag waarin alles wazig is. Zowel onze gedachten als onze handelingen zijn snel en vluchtig. Zelfs zonder woorden, kan men heel veel woorden van contemplatie aanvoelen in deze muziek. Stemklanken, kleuren, tinten,  zeggen genoeg.  Het vloeit vanzelf naar binnen. De verbinding met de teksten waarop Pärt zich inspireerde is er wel duidelijk. Als een boodschap van adem, die u uitnodigt een ritme aan te nemen waarbij u zich geborgen voelt.

ECM New Series 2800 485 9166 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord