Diep ademhalen met Kloot Per W

by Klaas Chielens

Inhale Slowly and Feel is het nieuwste project van Kloot Per W. Als een van de boegbeelden van de Belgische Pop en Rock geschiedenis vindt hij op zijn eentje the Velvet Underground opnieuw uit. De legendarische groep van (oa.) John Cale en Lou Reed wordt door hem onder handen genomen en tot een nieuw icoon uitgebouwd. Het experimentele van the Velvet Underground wordt op die manier opnieuw onder de aandacht gebracht. Quasi op zijn eentje speelt hij enkele iconische nummers maar hij neemt ook wat minder bekende nummers op in zijn eigenzinnige collectie.

Kloot Per W

Kloot Per W heeft reeds een verdienstelijke staat van dienst binnen onze nationale Rockwereld. Hij zat mee in de – kort leven beschoren – Employees, de legendarische groep uit het begin van de jaren 80 waarvan “Pick it Up” nog steeds regelmatig op Studio Brussel te horen is. Hij speelde oa. bij de Kreuners,  de Lama’s en is nog steeds bassist bij Lavvi Ebbel. Verder is hij de laatste jaren bij het grote publiek vooral bekend van de Belpop Bastards die overal ten lande de behoeders zijn van de teloorgang van de Belpop geschiedenis.

De cover van deze collectie mag dan wel een persiflage zijn op de gekende “peel slowly and see” cover van Warholl, toch mag deze collectie songs niet gezien worden als een persiflage. (Trouwens, ondanks het grafisch talent van Kloot Per W heeft hij zelf de cover niet gemaakt; dit werd uitbesteed aan Nick Cooper.) Het album is een schroomvrije interpretatie van het werk van The Velvet Underground; ze zijn nog duidelijk herkenbaar maar Kloot slaagt er in zijn nummers een eigen stijl te geven in plaats van een gewone coverplaat te maken. Toch wijkt hij uiteindelijk weinig af van de originelen. Het blijft een tribute nummer van een kei-harde Velvet Underground fan.

Het openingsnummer, Real Good Time Together, brengt je meteen in de sfeer. Het rockt zonder meer, daar waar het origineel nog meer een surf invloed leek te hebben met vlotte gitaren, is de versie van Kloot Per W ruwer en ruiger. Het zet de toon voor de rest van het album dat de meeste nummers een scherpere kant geeft. Voor de hedendaagse luisteraar is The Velvet Underground een mooi afgelijnde klank en daar schraapt Kloot Per W met vlotte hand wat kantjes af, zet er de rasp op en giet het op die manier in een jasje waar sommige nummers bijna klaar zijn voor de Zwaarste Lijst. European Son wordt uit de coulissen van de donkere nachtclub gehaald en met de zware beat wordt het uitgelicht als ware het een Sisters of Mercy variant van het nummer. Van de normale Rock waar the Velvet Underground thuishoort krijgen we hier een Punk/Metal variant die met veel respect omgaat met het originele werk.

Niet alle songs worden echter overgoten met een punk-rock sausje. In All Tomorrows Parties lijkt het omgekeerde te gebeuren; de versie van Kloot Per W, klinkt zo mogelijk nog meer beïnvloedt door folk dan het originele; het lijkt omvat in een broeierige sfeer waar je zo een sitar in verwacht (die gelukkig ontbreekt). Het album is een prachtige verzameling van verschillende Velvet nummers die bijna allemaal iets minder fluwelerig en iets ruiger klinken, zonder daarmee een pejoratief oordeel te vellen. De covers van Kloot Per W zijn bijna allemaal nummers die er staan an sich. Een van mijn persoonlijke favorieten is Venus in Furs, een verwijzing naar het gelijknamige boek van Sacher-Massoch maar het abrupte afbreken van het lied is in mijn ogen een sterk staaltje intertekstueel sadisme.

Met “Inhale Slowly and Feel” krijg je een unieke plaat in handen. Geperst op wit vinyl is het niet enkel muzikaal maar ook visueel een fijne uitgave waar je sowieso ook de 15-track cd bij krijgt (en aldus 5 extra tracks). Hopelijk gaat Kloot ook toeren met deze plaat, The Velvet Underground verdient best wel dat hun grootste fan in Vlaanderen het podium onveilig maakt met hun songs.

Inhale Slowly and Feel door Kloot per W (en gasten*)
Starman Records
Warm aanbevolen.
Te koop bij de betere platenboer, of bij bol.com.

*Jan Blieck, Kristoff Maretens, Mona Per W en Mauro Pawlowski

Kloot Per W - Inhale Slowly And Feel

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord