GOLDBERG VARIATIES – PIETER-JAN BELDER

by Klaas Chielens

Nadat de populaire genres van pop en rock er al naar terugkeerden is het nu de beurt aan de klassieke muziek om de LP te (her)ontdekken. Deze uitvoering van de Goldberg variaties werd door Brilliant Classics immers zowel op CD als op vinyl uitgebracht. Waar de CD ooit werd binnengehaald als de meest zuivere klankweergave bleven enkele fanatici toch zweren bij het authentieke gevoel van de langspeelplaat, met allerlei kampen pro en contra.

LP of CD?

De keuze voor het medium is niet voor de hand liggend. De luisteraar wordt als het ware betrokken in de opname omdat er een fysieke handeling moet volgen tussen voor- en achterkant, het wisselen van LP’s; er ligt een rust en adempauze verscholen in een LP die je bij andere dragers niet hebt. Marshall McLuhan sprak de historische woorden The medium is the message en een keuze voor het beluisteren van muziek op een traag medium zoals een langspeelplaat zorgt er voor dat je bewuster om gaat met de muziek in kwestie.

Versies

Van de Goldbergvariates bestaan intussen zoveel varianten; een zoekopdracht op het internet levert je al meer dan een handvol recensies op, een zoektocht bij je favoriete muziekhandel zorgt voor een halve orkestbak aan versies. Elk uniek, met een eigen karakter. Wat maakt de zoveelste uitvoering dan nog speciaal? Wel, in dit geval gaat het om een klavecimbel uitvoering van Pieter-Jan Belder. Pieter-Jan heeft zich al eerder verdiept in het werk van Bach en maakte reeds verschillende uitvoeringen van het werk van Bach zowel op klavecimbel als op piano(forte) als op orgel.

Specifiek

In de natuur van het klavecimbel zit dat alles zowat even luid klinkt; de subtiele toetsen van een piano ontbreken; waar een pianist kan beroeren met een gevarieerde toon is dit egaler bij dit getokkel, en daarin ligt, volgens mij, ook de pracht van deze uitvoering. Pieter-Jan Belder weet subtiliteit te brengen in dit spel, een net iets langere pauze, speelt herhalingen gevat, kortom, laat de luisteraar genieten van een fijne interpretatie van de Goldberg variaties op het instrument waarvoor ze -zo claimt althans de bijgevoegde historische informatie over het werk- zijn geschreven.

Voor liefhebbers van klavecimbel een aanrader ; idealiter te beluisteren op een warme avond met een zwoel briesje ; of op een rustige herfst of winteravond bij het haardvuur. Als compagnon de route zou ik u een krachtige rode wijn aanraden waarvan u drinkt met mate.


  • WAT: De Goldberg Variaties, BWV988
  • WIE: Pieter-Jan Belder
  • UITGAVE: Brilliant Classic 90008

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord