Lied Duo Franziska Heinzen en Benjamin Mead – Vrouwelijke componisten

De stem van het hart zingt

by Knopskaya

Het Lied is zoveel meer dan zang met piano. Er valt telkens weer zoveel te ontdekken in een Lied, al voer je het voor de honderdste maal op. Er zijn ook zoveel mooie liederen die hun weg nog niet naar het grote publiek mochten vinden, of componisten wiens oeuvre vanuit de schaduw dient te geraken. De Zwitserse sopraan Franziska Heinzen en Brits-Poolse pianist Benjamin Mead  vormen nu al drie jaar een duo en vinden het een must dat het volledige genre in kaart wordt gebracht.

Beide muzikanten laten zich inspireren door dichters als Rainer Maria Rilke en componisten als Franz Schubert. Het is dus onnodig om te zeggen dat hun repertoire van een sensuele en nostalgische breekbaarheid getuigt. Pure gevoelens getoetst aan de menselijkheid. Ze zoeken uit wat mensen, kunstenaars, componisten en dichters persoonlijk, muzikaal en literair bindt. Zo ging hun laatste album over de Parijse groep Les Six. U kunt op dit album vol muziek van vrouwelijke componisten trouwens nog muziek horen van een van hen, Germaine de Tailleferre (1892-1983). Remembrance werd in 1934 gecomponeerd op poëzie van Lord Byron (1788-1824). Het Lied kent een grote verbondenheid met de poëzie uit het verleden dat levendig wordt gehouden en liefdevol wordt gevoed. En wat is er meer voedend dan moederliefde? Laat dat de insteek zijn die men duidelijk voelt wanneer men naar dit album luistert. Alle gedichten zijn vertaald, zodat u in het Duits, Engels of Frans kunt volgen en de woorden dieper kunt laten doordringen. Er is duidelijk nagedacht over het totaalgevoel.

Er is natuurlijk gedacht aan bekendere vrouwen zoals Fanny Mendelssohn, Alma Mahler en Clara Schumann. Schumann was zelfs de aanleiding om aan het album te beginnen. Haat tweehonderdste verjaardag werd gevierd in 2019. Er zijn nog zoveel onontgonnen pareltjes zoals de Nederlandse Henriëtte Bosmans ,die vooral gekend was omwille van haar kamermuziekcomposities met cello in de hoofdrol.. Ook aan componistes binnen het kader van hun eigen roots werd gedacht, zoals de Britse Rebecca Clarke, de Pools-Belgische Irène Poldowski (bekend om haar fin-de-siècle liederen) en de Zwitserse Katharina Rosenberger (Geb. 1971). Vierentwintig componistes worden harmonieus verenigd dankzij de poëzie die resoneert binnen de ziel van iedere melomaan. Een oprecht album, gezongen met een ademende levendigheid. Zalvend warm tijdens de winter, verheugd van iedere zonnestraal. Mooi, de cover vertelt het u trouwens ook.

Solo Musica SM378

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord