Ontdek 24 maal het Stabat Mater in 14 vormen

by Knopskaya

*** Hiermee kunt u de vastentijd echt wel aan. Brilliant Classics deed een rake zet door een mooie reis doorheen de muzikale geschiedenis te maken aan de hand van het Stabat Mater.

Iedereen kent wel het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736), de muziekliefhebber kent er mogelijk nog datgene van Antonio Vivaldi (1678-1741) of Arvo Pärt (geb. 1935) bij. Maar wist u bijvoorbeeld dat Karl Szymanowski (1882-1886) en Antonin Dvorak (1841-1904) er ook één schreven? En dan zijn er nog minder courante componisten zoals Franz Lachner (1803-1890) of Lorenzo Perosi (1872-1956). Van barok over renaissance naar het klassiek van vandaag en morgen. Zoveel stijlen, geschiedenis en componisten gaan er achter het Stabat Mater schuil.

De treurende moeder aan het kruis blijft tot ieders verbeelding spreken, of men nu gelovig is of niet. De muziek raakt en ontroert. Bij de ene componist ligt de nadruk meer op drama, bij de andere op liefkozing. Maar de armen en het verdriet van de moeder zijn er steeds in de vorm dat de componist ze ervaart. Daarom werd er ook naar opnamen gezocht die de geest van de componist het beste benaderen. Ze werden gemaakt bij onder andere de Hungarian State Opera Chorus and Orchestra, the Bournemouth Symphony Orchestra en the Washington Chorus and Orchestra opgenomen tussen  1986 en 2016.

Voor de minder weemoedige mens onder ons is deze box een muzikaal tijdsdocument. Een totaal van 43 uur en 37 minuten lang kunt u doorheen de muziekgeschiedenis heen reizen. U moet geen enkele moeite doen, alle schijfjes zitten keurig volgens periode op volgorde.

De volledige tekst werd bijgevoegd in het boekje, alsook de pakkende op rijm gezette Engelse vertaling door Edward Caswall (1814-1878)

At the Cross her station keeping,

Stood the mournful Mother weeping,

close to Jesus to the last.

Trough her heart, His sorrow sharing,

All his bitter anguish bearing,

nowat length the sword has passed.

O how sand and sore distressed

was that Mother, Highly blest,

of the sole-begotten One.

… 

Mooi om in de platenkast te hebben: de box die u er uit doet denken.


  • WAT: Stabat Mater
  • WIE: Diversen
  • UITGAVE: Brilliant Classics 95370

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord