Ontluikende lente, ontluikende Fournel

by Knopskaya

“Bravo Mozart!” riep keizer Jozef II uit toen hij opstond en zijn hoed kantelde aan het einde van de eerste uitvoering van Pianoconcert nr. 18 KV 456 , gespeeld door Mozart zelf op 30 september 1784. Minder dan een jaar later schrijft de componist zijn iconische 21e concerto, dat hier wordt uitgevoerd door het Mozarteumorchester Salzburg onder leiding van Howard Griffiths en pianist Jonathan Fournel.

De Franse pianist, winnaar van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in 2021, maakte al een opname van Brahms voor Alpha (ALPHA851). Op 30-jarige leeftijd ontwikkelt hij een veelbelovende carrière en maakt hij indruk op het publiek bij elk van zijn concerten.

De polsslag van Johannes Brahms, onder de vingers van Jonathan Fournel

Deze CD is Jonathan Fournel’s eerste ervaring met het maken van een opname met orkest.

Het was een onvergetelijke en ongelooflijke samenwerking. Ik was dankbaar dat  ik de studio kon delen met Howard Griffiths en het Mozarteum Orchestra Salzburg.

De keuze welke concerto’s zouden worden opgenomen was snel gemaakt. Het opnemen zelf omschrijft de jonge pianist als het verkennen van een schatkaart. Sommige te volgen paden waren makkelijker dan anderen, maar het bleef fabelachtig om te volgen. Beide concerto’s hebben een dramatisch aspect, wat veel ruimte laat voor interpretatie. Reken daarbij dat alle instrumenten hun karakter hebben in dit bijzondere verhaal. Het is toch een belangrijke stap in het leven van een muzikant om die stap te nemen en om zich te laten omarmen door al dat moois. En jawel, de opname lost iedere belofte probleemloos in. Mozart klinkt onschuldig en lieflijk zoet, afgewisseld met hier en daar het nodige drama dat op zo’n manier gespeeld werd dat het kracht bijzet aan al het dromerige, dat typische Mozart-geluid. Het perfecte evenwicht tussen speelsheid en passie. Een verlangend, verheugend geluid.  Een lenteplaat zonder twijfel. Ontluikende bloemen, voor een ontluikend pianist. De hoes liegt er niet om.

ALPHA 1039 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord