Reis naar het kasteel van Beethoven met Edwin Rutten

by Knopskaya

Edwin Rutten die voor je deur staat, met bloemen en een cd-box. Mijn kinderhart ging er weer even sneller van kloppen. U mag me gerust favoritisme aansmeren, Edwin doet nog steeds wat hij al decennia lang doet. Hij maakt mensen blij, met muziek en zijn eeuwig optimisme. En je steekt er bovendien nog heel wat van op.

Omdat Edwin Rutten zelf schittert aan de Klassiek Centraal-hemel deel ik liever geen sterren uit. Het is wenselijker een lans breken voor zijn volledige oeuvre aan cd’s voor kinderen en andere volwassenen, volwassenen en andere kinderen.

Constructie

Rutten hanteert een vaste formule. Hij heeft een modus operandi gevonden waarmee hij haarfijn uitlegt wanneer een bepaald instrument invalt of thema terugkeert en waarom. Hij koppelt dit ook met de nodige muzikale inleving en empathie aan het verhaal. Zo maakte hij de Mattheuspassie en het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach terug hip.

Wanneer er geen verhaal is, maakt  hij er wel eentje dat steeds zinvol is en effectief in het geheugen blijft hangen. Hij deed dit al eerder met zijn cd The Young Person’s Guide to the Orchestra & the Big Band. En zo bouwde hij nu ook het kasteel van Beethoven.

Een bouwplannetje, een ridder, een jonkvrouw. Samen vormen zij de funderingen van het kasteel van de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. De muzikale terminologie wordt toegevoegd in de vorm van kleine venstertjes waardoor men het geheel kan zien. Om zeker te zijn dat men bij de les blijft, werkt Rutten steeds met weerkerende gimmicks, deze keer een mondharpje.

Voor de woorden die iets moeilijker blijven hangen, heeft Rutten een woordenlijstje voorzien. Dit is een vast onderdeel van al zijn cd’s. Niets laat hij aan de twijfel over. Hij geeft al wie wil leren de kans om muziek te leren beluisteren, begrijpen en bijgevolg smaken.

Steeds leuk zijn ook de kwisvragen die hij aan zijn cd’s verbindt. Zoals aan de cd van het Weihnachtsoratorium de JSB-kwis was verbonden, bevindt zich op de eerste cd De-Grote-Vijfde-Beet-kwis. Op de tweede cd kan je dan weer oefenen met de achtste.

De reeks cd’s van Edwin Rutten vraagt naar meer. Er is nog zoveel klassiek dat op deze manier terug kan gaan leven onder de mensen. Of dit ooit kan gaan vervelen is bijgevolg een overbodige vraag.


WAT: Het Kasteel van Beethoven
WIE: Edwin Rutten
UITGAVE: Aangenaam Klassiek STEP 2016 012
Foto: © Martin de Wilde

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord