Wasdaman – Storm in a cup of D

by Klaas Chielens
Wasdaman

Onverwacht viel deze week de nieuwe plaat van Wasdaman, Storm in a cup of D in de bus. Enig googlewerk leerde dat Wasdaman een project is van de Oostendse pianist, componist en muzikale duizendpoot Bas Bulteel. Waar hij met zijn debuutalbum “Coming Home” op veilige jazzgronden bleef, tapt Storm in a cup of D uit een totaal ander vaatje. Van elektronisch en ritmisch over mellow naar een episch geheel dat Kamasi Washington achterna kan qua – heerlijk – bombast, dat is in enkele woorden de recent verschenen plaat van Wasdaman, Storm in a cup of D. Zelden een meer toepasselijke naam bij een project gehoord.

Play that funky music

De invloeden van Wasdaman zijn velerlei. Zelf noemen ze Zappa maar laat je vooral niet teveel daardoor in verleiding brengen. Met een enkele artiest kom je er niet; de explosie van klanken is een unieke stijl waar het zoeken naar invloeden eerder afbreuk zou doen aan het muzikale genie van het samenspel. De plaat meandert bij momenten en zwalpt van een loungy sfeer naar erg ritmische stukken . Op geen enkel moment echter wordt het saai en zelfs de meest rustige stukken zijn erg gelaagd, waardoor je telkens weer iets nieuws ontdekt. Het klankspel is subtiel bij momenten, hevig op andere maar getuigd telkens opnieuw van een grote muzikaliteit en virtuositeit. Hier zijn topmuzikanten aan het we

Soundscapes door een wasteland

Bij soundscapes durven mensen nogal eens denken aan new-age achtige dromerigheden die, al dan niet bewust, slaapverwekkend zijn. Niet hier. De plaat, jawel, dit pareltje verschijnt ook gewoon op vinyl, heeft 1 track per kant. Zoek dus niet naar mooi afgemeten nummers maar laat je meeslepen, het wordt sowieso een dolle rit. De keuze voor een dergelijk format is zeker geen commerciële keuze, het maakt het er voor de groep niet simpeler op om veel airplay te krijgen. Daarom wellicht is er ook een “single” die je vergeefs zal zoeken op de vinyluitgave waar je twee maal 20 minuten waar voor je geld krijgt.
Laat je meevoeren door dit pareltje van vernunft en geniet van Wasdaman, ze zijn uw tijd meer dan waard.

Praktisch

WASDAMAN is:

Frank Debruyne: baritonsax, sopraansax
Bart Vervaeck: Guitar
Joshua Dellaert: Bass
Jonathan Callens: drums
Bas Bulteel: Rhodes, synths

Storm in a cup of D van Wasdaman werd uitgegeven bij W.E.R.F. Records en is te koop in de betere platenzaak.

De band gaat eveneens op jazzlab-toer, meer info daarover op de website van jazzlab.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord