Wim De Craene – Live 78

by Klaas Chielens

De heruitgave van 3 LP’s van Wim De Craene door BLP Records wordt dit jaar afgesloten met een live plaat. Speciaal voor Record Store Day 2020 (in uitgesteld relais) wordt deze live opname uit 1978 op een gelimiteerde oplage uitgebracht op Oranje Vinyl. Voor de liefhebbers is Wim De Craene – Live 78 ook verkrijgbaar op CD.

BLP Records heeft een boontje voor Wim De Craene. Het begon met het uitbrengen van de singel van Tim, een van de onsterfelijke nummers van de hand van de Gentse kleinkunst zanger. Op de B-kant stond het al even onsterfelijke Rozanne. De singels vlogen de deur uit en de tweede persing van 1000 stuks was op 1 dag uitverkocht. Het succes van de verkoop van de singels leidde tot het opnieuw op LP uitbrengen van 3 verschillende platen van Wim De Craene, allen oorspronkelijk gemaakt in de jaren 70.

Waar op de eerste plaat geen ‘hits’ staan, wat niet weg neemt dat de nummers van Wim De Craene de tand des tijds doorstaan, is dat wél zo voor de tweede plaat, Alles is nog bij het oude. Met Tim breekt Wim De Craene door in Vlaanderen en wordt hij bekend bij het grote publiek. Hierna volgt ‘Brussel’, wat we hier al eerder beschreven. Samen geven ze een goede blik op de beginjaren van deze Vlaamse kleinkunst zanger.

n 1978 verscheen van Wim De Craene de plaat ” … is nooit weg”. Hiervan is de klassieker ‘Marcelino’ vooral bekend gebleven. De opname waarop de nieuwe live plaat gebasseerd is vond Frederik Nuytten terug in het VRT archief. Ze dateert van 1978 en werd opgenomen in
Sterrebeek voor het programma ‘Dorp Bij De Stad’. De begeleidingsgroep Headband zorgt voor een jazz-rock sfeertje. Je krijgt op de plaat eveneens een sumiere uitleg over psychedelische paddenstoelen. Het bijhorend lied “Psylocybe Mexicana” is een jazzy mellow nummer, niet bekend maar daarom niet minder aangenaam.

De klassiekers “Tim”, “Rozanne” en Marcelino ontbreken niet op deze plaat; ingekleed in een nieuw jasje en dat alleen al maakt de plaat een interessante aanvulling voor je collectie. Rep je dus naar de platenwinkel en steun je lokale artiesten en uitgeverijen, Met wat geluk krijg je ‘m te pakken en prijkt deze oranje vinyl binnenkort in jouw platenkast.

afbeelding: schaamteloos gepikt van de BLP Website.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord