1e editie van de Samson François International Piano Competition

by Carlo Schreiber
Samson François is een legendarisch Franse pianist. 52 jaar na zijn overlijden is hij nog steeds een referentie. Zijn talrijke opnames met werk van Chopin, Debussy en Ravel blijven ongeëvenaard.
Christine Gastaud heeft tegelijkertijd met haar festival een pianowedstrijd gestart de Samson François International Piano Competition. De eerste editie in samenwerking met Shigeru Kawai, die een prachtige concertvleugel heeft geleverd, het toppunt van hun productie. Ze vertrouwde de artistieke leiding toe aan twee van haar collega’s Olga Monakh en haar man Nicolas Bringuier, die als kind zijn leerling was. Het organiseren van een wedstrijd is geen gemakkelijke taak, maar gezien het aantal kandidaten van over de hele wereld, 49 kandidaten uit 24 landen (Zuid-Korea, Canada, China, Japan, Australië, Zwitserland, Spanje, Italië, Litouwen, Polen, Roemenië, Finland …) is het zeker dat er een echte leemte was die moest worden opgevuld.
Een prestigieuze jury bestaande uit Christine Gastaud, de pianisten Pierre Réach, Julia Mustonen uit Finland, Vahan Mardirossian (tevens dirigent van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie), Olivier Bellamy, Nicolas Bringuier en Olga Monakh. De  vonden plaats in de Salons van de Hippodroom van Cagnes sur Mer.
Het niveau was erg hoog: er werden 14 pianisten geselecteerd voor de finale. Iedereen was erg onder de indruk van het verbluffende optreden van de 14-jarige Ryan Wang. Hij is de onbetwiste winnaar. De prijs werd hem unaniem toegekend door de jury. De Rus Simon Karakulidi (die nu in de Verenigde Staten woont) 25 jaar oud werd tweede. Hij  heeft meer plankenervaring en zijn Liszt-sonate was een hoogtepunt. De 20-jarige Italiaan Elia Cecino ontroerde het publiek met zijn vertolking van Debussy’s Estampes en Scriabins 3e Sonate. Samson François zou zeker gelukkig zijn om zoveel jong talent te promoten. Net als voor het Festival wacht het publiek nu al op de tweede editie! Proficiat aan Christine Gastaud en al haar medewerkers. De droom is uitgekomen.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord