Ayako Ito: Conrad Graf aan het woord

by Knopskaya

Tijdens het middagconcert van 3 mei maakte het publiek reeds kennis met de pianoforte op het podium. Het betreft een fascimile van een Conrad Graf pianoforte uit 1826 van Christopher Clarke. Het werd ter beschikking gesteld door het Ruckersgenootschap vzw. Het origineel bevindt zich in het Antwerpse Vleeshuis.

Ayako Ito is geboren in Tokyo. Na haar studies pianoforte in Parijs, kwam ze in Antwerpen in de klas van Jos van Immerseel terecht, waarna ze gedurende drie jaar gastdocent werd. Sinds 2000 geeft ze over heel Europa les in verschillende klavierinstrumenten. Samen met Jos van Immerseel vormt ze sinds 2006 een klavierduo , cfr. het middagconcert van 3 mei.

Wenen
Tijdens dit middagconcert werd er aandacht besteed aan de geschiedenis van de Conrad Graf pianoforte. Daarom kon het ook niet anders dan te beginnen met Schubert, die als kind van de Weense school het instrument aan de bron bespelen mocht. De vier Impromptus opus 90 D899 van Franz Schubert, impromptu 2 in het bijzonder –  klonken op het lijf geschreven van het instrument. Ayako zelf vond ook de Sonate nr. 24 in Fis opus 78 passen bij het timbre van het instrument, een terechte keuze.

Parijs
Franz Liszt en Frédéric  Chopin maakten deel uit van de Franse klavierschool en hebben beiden voornamelijk op klavieren van bouwer Pleyel gespeeld. Hun composities droegen dan ook voornamelijk de signatuur als zijnde geschikt voor deze instrumenten. Toch hebben beide componisten tijdens hun bezoeken aan Wenen met zekerheid op Conrad Graf pianofortes gespeeld. Het is wel zo dat Chopin niet steeds overtuigd was van de klank van de Conrad Graf als passend bij zijn composities, zo blijkt uit geschreven bronnen. Zo bleek het ook daadwerkelijk te zijn tijdens dit concert. Schubert klonk als een droom, die dankzij Beethoven en Lizst nog even verder mocht blijven duren. De Polonaise Héroique opus 53 van Chopin weerklonk in alle virtuoze pracht, maar de curiositeit welde toch wel op hoe dit op Pleyel zou geklonken hebben. Misschien een hint naar nog meer pianoforte tijdens de middagconcerten.

Ad Valvas
Het prachtige instrument blijft trouwens nog een weekje langer staan. Tijdens het middagconcert van 17 mei zal Frank Agsteribbe er sopraan Anne Cambier op begeleiden. Zij brengen werk van Schubert, Mozart en Arne. U kunt er dus nog bij zijn!

De middagconcerten van Antwerpen zijn mediapartner van Cultuurpakt. Hun programma kunt u terugvinden via de website:  http://www.middagconcerten.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord