Casco Phil sluit Predikheerlijke zomer af met swingend klassiek – het koperkwintet

by Knopskaya

We gaan het stellen zoals het is. Hoe kan je een publiek geboeid laten genieten van iets nieuws, iets bijzonders, kortom iets wat  liefhebber en leek verbindt? Cultuurcentrum Mechelen vond de magische formule. Publieksvriendelijke en toch cultureel hoogstaande evenementen die een goed uur duren, op een mooie locatie en die voldoende toelichting verschaffen aan de aanwezigen. De afsluiter van het gedeelte klassiek,  verzorgd door Casco Phil, loste dan ook alle verwachtingen in.

De toeschouwer werd letterlijk mee op reis genomen doorheen het al dan niet aangepaste repertoire voor koperkwintet uit 3 windstreken. Twee trompetten, een hoorn, een trombone en bastrombone zetten de sfeer op de binnenkoer van het Predikheren. Wat vooral in de verf werd gezet, was de unieke diepgang die de instrumenten samen veroorzaken. Ieder stuk was een muzikaal huis vol verdiepingen, kleine en grote kamertjes.

Er werd begonnen met muziek van bij ons. Tielman Susato leefde in het Antwerpen van de zestiende eeuw, waar hij partituren drukte en zelf ook wat componeerde. Van zijn renaissancedansen beweerde hij dat ze door ieder instrument speelbaar waren. Bij deze dus. Het meisje met het vlasblonde haar – la fille aux cheveux de lin – van Debussy neemt je figuurlijk mee op reis doorheen de vluchtige en dromerige gedachten van het impressionisme.

Daarna mochten we echt het vliegtuig in en maakten we een coronavrije stop in Spanje. De stamvader van het Spaanse klassiek, Isaac Albeniz, schreef zijn Spaanse dans eigenlijk voor piano. De krachtige uitvoering ervan, de accentuering van de volksinvloeden, zette de sfeer reeds voor de drie passages uit Carmen van Georges Bizet, die zouden volgen. Het was vermoedelijk dat tikje exotisme dat de dreigende regenwolken ver wegblies.

Hop, de plas over voor een tikje jazzy sound met het Capriccio van James Kernoa. Tot slot en alvorens het brengen van een sfeervolle bis, was het tijd voor een echt stukje hedendaags repertoire voor koperkwintet. Music Hall Suite werd in 1964 geschreven door Joseph Horowitz, maar besteld door de Amerikaanse tuba-speler Roger Bobo. De uitvoering zou voor het eerst gebeuren voor de BBC. Een haast burlesque stuk vol fijnzinnige humor in kamermuziekbezetting dat door zijn cumultatieve karakter toch wel flink kan uitpakken.

Een fijn programma, goed gedocumenteerd en met volle overgave gebracht. Tijd voor pint en praatje achteraf, ideaal dus.

 

Het programma van Predikheerlijke zomer wordt samengesteld door Mechelen Feest, Cultuurcentrum Mechelen, Het Predikheren-Bibliotheek Mechelen, RADAR Mechelen, Filmhuis Mechelen en Jazzzolder vzw.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord