Castellar “Mandolinefestival” 11de editie

by Carlo Schreiber
Castellar is gelegen tussen het Prinsdom van Monaco en de Italiaanse grens, op een klif op 365 m hoogte, op 7 km van Menton en  de Middellandse Zeekust. Een uitzonderlijk landschap en een prachtig uitzicht op Italië in het oosten, richting Cap Martin in het westen.
De panorama’s worden vooral gewaardeerd door wandelaars die de vele paden rond het dorp doorkruisen.
Wanneer je in Castellar bent, zijn slechts een paar ogenblikken genoeg om je los te maken van de hectische activiteit van de kust en jezelf te laten omhullen door de geuren van een vergeten natuur. 
Het is in deze setting dat de St. Pieter’s kerk (vijftiende eeuw) pronkt.
Hier vinden de “grote concerten” van het festival plaats; muzikanten en het publiek houden van de prachtige akoestiek.
De geschiedenis van Castellar is gekoppeld aan de families Lascaris en Ventimiglia. Zo trouwde Eudoxie de Lascaris, de dochter van een Byzantijnse keizer, een Graaf Ventimiglia in 1263. Sinds 1860 is Castellar, onderdeel van het graafschap Nice, samen met andere steden zoals Menton en Roquebrune Cap Martin, aan Frankrijk verbonden.
Elf jaar geleden heeft Sabine Marzé een internationaal erkende mandoliniste , het festival gesticht.
Een festival om aan de mandoline een uitzonderlijke plek te bieden om zich als een concertinstrument uit te drukken en zich te profileren .
Een prestigieus evenement dat al essentieel is voor muziekliefhebbers die graag een instrument willen herontdekken en dit dankzij door de bekendste mandolinisten uit de hele wereld in Castellar uit te nodigen.

Een springplank voor jonge en getalenteerde mandolinisten.

Woensdag 17 juli   “Claudio Monteverdi – Magnificat”
door “L’ensemble baroque de Monaco” onder de leiding van Matthieu Peyrègne tenor en dirigent, die samen met Sabine Marzé bewerkingen voor mandoline hebben aangebracht.
Het werd een onvergetelijk feest !
Donderdag 18 juli, geen avondconcert maar om 18 u een muzikale wandeling “Passegiatta Musicale” . Mandolines en gitaar weerklinken in de steegjes van het dorp, in de oliemolen, op het plein voor het stadhuis, in de kerk…
 
Vrijdag 19 juli.
Om 18u “Carlo Aonzo Trio” in het projet “Mandol’Italy” met werken van Raffaele Calace tot Domenico Modugno, de bekende zanger, acteur en gitarist die in 1958 met ” Nel  blu di pinto di blu ” de Grammy Awards voor beste song ontving.
Carlo Aonzo is voor mij de Django Reinhardt van de mandoline.
Om 20u “Het Giuseppe Anedda kwintet” een ensemble van de hoogste plank met werken van Corelli, Cimarosa, Rossini, Verdi, Bellini en Morricone.
Weer puur genot !
Zaterdag 20 juli slotavond “Vivaldissimo” met de Vier Jaargetijden in een bewerking van en met Carlo Aonzo die soms “rock-accenten” heeft en alle concerti voor mandolines en gitaar van Vivaldi.
De kerk is volledig uitverkocht !
Publiek is betoverd.
Alle uitgenodigde artiesten doen mee .
Bekende mandolinisten die reeds in Castellar optraden : Avi Avital, Yasunobu Inoue, Alon Sariel, Vincent Beer-Demander, Chris Acquavella, Carlo Aonzo, Julien Martineau …
maar ook accordeonist Richard Galliano, actrice/zangeres Agnès Jaoui
Tot volgend jaar !
Korte YouTube van de avond “Vivaldissimo” 3′

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord