Diepgaande Winterreise: Duo Wandern

by Knopskaya

Het Duo Wandern deed tijdens de Antwerpse Woensdagklanken Franz Schuberts (1797-1828) Winterreise alle eer aan. De omstandigheden waren ideaal; twee muzikanten – niet veel jonger dan Schubert zelf toen hij deze cyclus schreef, een prachtige Conrad Graf pianoforte en druilerig weer waar een mens zich een weg door moest zien te banen.

Nog vooraleer het concert begon, was er een korte inleiding beloofd. Die had best wat korter gemogen, alles stond tenslotte mooi aangegeven in het programmaboekje. Toen de muziek inzette, vertelde die alles, ze ging tot de essentie.

De Winterreise is zoveel meer dan een op muziek gezette gedichtencyclus van Müller, Heine en Goethe. Er wordt veel te veel stilgestaan bij het doodsverlangen dat men steeds aan deze muziek verbindt, een mens zou er haast depressief van worden. Net dat taboe werd hier doorbroken, op een woensdagnamiddag nog wel.

Naast het verhaal van de jongeman die dolend naar zijn geliefde zoekt, is er het mystieke element; het verdwalen naar een andere wereld en ronddolend andere prikkels ervaren. Het is een reis naar de essentie binnen het onderscheiden van lichaam, ziel en geest om zo tot een dieper inzicht te komen van het werken van de mens. Schubert, hij was zoekende en hij had het begrepen. In die zin is de naam van het Duo Wandern een geslaagde keuze geweest.

Opname

U kent het wel, hier en daar  frommelende papiertjes tijdens een concert. Het gebeurde dus ook op woensdag, maar toch konden ze me niet storen. Nog meer zelfs, ze deden me nog sterker ervaren waar ik op dat moment naar verlangde. Ik wilde dit terug horen. Ik wilde dit zelfs zo graag, dat een cd-opname me zou bekoren. Dan kan ik nog eens genieten, op die donkere winteravonden, met een glas wijn of een stomende kop vers gemalen koffie.

Niets liet vermoeden dat dit begon als een afstudeerproject van pianist Thomas Boodts en bas-bariton Arsenis Gkionis. Boodts studeerde bij docenten met inleving en precisie; piano bij Eliane Rodrigues en Nikolaas en Levente  Kende , pianoforte bij Piet Kuijken. Gkionis begon zijn studies in Griekenland, en kwam via Freiburg bij ons terecht. Een oprecht warme stem, gepaste présence voor het genre. Zijn grootste troef is zijn dictie. Voor vele zangers van bij ons, die tenslotte een Germaanse taal als moedertaal hebben, is de uitspraak binnen het lied-genre soms een struikelblok. Had men mij verteld dat hij gewoon uit Freiburg kwam, ik had het zo geloofd.

Blijven wandern, duo…


  • WIE: Thomas Boodts, Arsenis Gkionis – Duo Wandern
  • WAT: Winterreise, Schubert – Woensdagklanken
  • WAAR: Vleeshuis Antwerpen
  • WANNEER: 22 februari 2017
  • foto: m.t.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord