Dominica Eyckmans

by Knopskaya
Dominica Eyckmans

Altvioliste Dominica Eyckmans (1967) is een vat vol levensvuur. Haar natuur is bevlogen en haar honger naar experiment onstilbaar. Dat kwam tot uiting tijdens haar recital zaterdag l.l. in Opus4.

Eyckmans genoot een klassieke conservatoriumopleiding. Ze behaalde een Meesterdiploma en Eerste Prijs Altviool en Fuga en behaalde daarnaast ook nog een Meesterdiploma Schriftuur. Zelf doceerde ze van 1995 tot 1999 aan het conservatorium van Bergen (Mons).

De spontaniteit van haar verschijning ligt in haar diversiteit. Ze is een creatieve wervelwind en ademt levenskunst. Daarom beperkt ze zich niet enkel tot het altviool spelen. Ze verdiepte zich ook in harp en dans. Haar stem speelt ook een belangrijke rol in haar muziekbeleving. Wat je bij haar krijgt is een totaalpakket van haar zintuiglijke essentie en zelfbewustzijn.

Ze speelde op een speciaal voor haar ontworpen altviool waarvan de bouwer in de zaal zat. Een warme intense klank vulde de ruimte. Diezelfde ruimte was trouwens gevuld met de kunstwerken van haar eigen moeder die experimenteerde met metaalachtige krijtjes. Ze maakte zo vele mooie esoterisch-geïnspireerde werken.

Eyckmans wisselde improvisatie af met bewerkingen en bracht muziek van Bach en Hindemith. De avond werd vooral gekleurd door haar spontane karakter. Het publiek was reeds vertrouwd met haar verschijning wat alles zeer intiem maakte. Zo speelde en zong ze een compositie rond het middeleeuwse gedicht Hadewych. Ze experimenteerde hierbij met coördinatie. Een oriëntaalse heupsjaal en enkelbelletjes zetten de muziek sfeer bij en ze liet haar stem op de klanken van haar viola zeilen.

Dominica Eyckmans is niet alleen spontaan, maar ook realiste. Laat die twee eigenschappen samen een combinatie zijn waardoor je steeds weer dat stapje verder van je eigen kunnen kan ontdekken. Wanneer je improviseert kan het zijn dat er eens een steekje valt. Eyckmans laat dit deel uitmaken van de creatieve dynamiek die door haar lichaam raast. Ze exposeert een artistiek proces.

De boekenbeurs is begonnen. Vergeet even alle boeken die u een beter leven beloven en beleef bevlogenheid. Ontdek via Dominica Eyckmans je eigen straling.

Ik heb iets dat leeft in mij. Het is warm, het juicht en het moet naar buiten. Omdat ik niet anders kan – Lou Andreas-Salomé

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord