Een Kerst om te kussen

by Knopskaya

Het jaarlijkse Kerstconcert in Amuz is Kerst met dat beetje meer. Naast de unieke eindejaarssfeer wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan kwaliteit. Geen fletse evergreens of afgehaspelde Music for the Millions – kloon, maar een volwaardig concert met muziek die ieders hart raakt.

De rode draad doorheen het gebeuren was een verhaal, verteld door de warme rustgevende stem van Kurt Van Eeghem. Hij nam het publiek mee op reis met Ayman, een jonge Syriër die per boot vlucht en uiteindelijk in Antwerpen strandt. Geen groot applaus tussen de muziek door, maar een verhaal dat iedereen aanwezig zou moeten aanbelangen en verenigen.

De muzikale verzorging gebeurde door I Justiniani, het ensemble opgericht door sopraan Anne Cambier – stem en ster van de avond en werd vernoemd naar haar overgrootvader. Dirigent was Frank Agsteribbe, die ook de klavecimbel beroerde. Klavecimbel, u vermoedt het reeds. Theorbist Philippe Malfeyt was ook aanwezig en we denken aan oude muziek; mooie stemmingsvolle oude muziek met een op het hart slaande basso continuo. Het openingsstuk – An Evening Hymn van Henry Purcell (1659-1695) – zette de avond sfeervol in, gevolgde door een Concerto voor hobo en viool in G van Guiseppe Antonio Brescianello (1690-1758). U kunt vermoedelijk ook reeds raden dat een aria van  Georg Friedrich Händel (1685-1759) absoluut niet mocht ontbreken.  Er werd mogelijk bewust gekozen voor minder courante stukken uit deze periode, net omdat de sfeer dan toch zo primeert. Een missie die ten volle was geslaagd. Het Rondo Alla Turca van Mozart en een Nocturne van Chopin – in bewerking met strijkers – werkten het geheel prachtig af door een puntje van herkenning die leek en kenner verenigde. Want daar draait het met Kerst tenslotte om, vereniging en warmte. De opvoering van de Winter van Antionio Vivaldi was door de setting met de warme theorbe en klavecimbel – want zo komen de strijkers er nog zoveel mooier door – extra sereen en sfeervol. De stiltes vervulden de noten die zouden komen.

Warm zegt men u net. Denkt u met Kerst eens terug aan uw eerste lief… Welke muziek wilt u op uw begrafenis? Een courante vraag. Maar op welke muziek had u dat eerste lief willen kussen? We gaan het dus over de muziek van Luk Callens (*1965) hebben. Zijn compositie Deliberazione ging nog niet zo lang geleden in wereldpremière. Men moet het maar durven, als hedendaags componist – iets lieflijks schrijven. Neen, geen competitie omwille van het grootste experiment, of pseudoweltschmerzbelijdende atonaliteit. Het is gewoon een gevoel. Harpen die praten met strijkers en een prachtige cellomelodie ertussen die zichzelf opbouwt, ondersteund door de hobo. Het heeft iets oriëntaals, keltisch, maar ook wel wat uit het verismo kwa opbouwende warmte. Zo ook klonk Rimpianto en zijn Ave Maria, gezongen door echtgenote Anne Cambier. De componist heeft een signatuur.

Na enkele warme kerstliederen werd het concert beëindigd met een warme gloed. We moeten allen nog durven inspireren vanuit wat ons gevoel ons ingeeft. Enkel dan kan dit worden bereikt.


  • WAT: Kerstconcert Amuz
  • WIE: Anne Cambier & I Justiniani – Kurt Van Eeghem
  • WAAR: AMUZ
  • WANNEER: 22 december 2017
  • Foto: mt

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord