Harmonie voor iedereen

by Knopskaya

De concertscene in Vlaanderen is enorm groot. Wekelijks, zelfs dagelijks stromen onze concerttempels vol voor kwalitatieve evenementen. We willen ons daar bij meestal concentreren op de grootsteden en vergeten dan vaak wat er vlak om te hoek gebeurt. Tijd om een lans te breken voor onze lokale harmonieën die met veel inzet van vrijwilligers zichzelf overeind houden en die muzikanten aan boord hebben waar anderen vaak nog een puntje aan kunnen zuigen. Zo gezegd, zo gedaan. Wij bezochten het lenteconcert van de Koninklijke Harmonie de Eendracht in het Kempense Oosterlo.

Muziek kan een verhaal vertellen en zo hoorden we die tijdens dit concert ook instrumentaal. De uitbeeldende kracht van het orkest zorgde voor een sfeer die de muziek dicht bij de mensen bracht. Neen, geen saaie stoeltjes naast mekaar, maar mensen die samen aan tafels met een goed glas er bij genieten van een avond vol kwalitatieve muziek, een echt familiegebeuren zelfs dat jong en oud kon boeien. De Harmonie brengt muziek op mensenmaat. Van de dorpsdokter tot de arbeider, iedereen geniet ervan. Net door die verbeeldende kracht die je mee op sleeptouw brengt, of je dat nu wil of niet. De harmonie brengt mensen samen en maakt blij. Emoties mogen extra in de verf worden gezet en neemt dankzij de gekozen stukken het publiek ook een beetje mee naar een sprookjeswereld. Het is een beetje dromen.

Het programma was zeer afwisselend samengesteld zodat het gevoelenspalet van de luisteraar constant geprikkeld bleef. Er was aandacht voor virtuositeit en componisten voor harmonie van overal ter wereld. Zelfs een eigen bewerking van dirigent Dominique Fonteyn die ons op het einde nog op een stukje trombone trakteerde, passeerde de revue. Naast de traditionele componisten voor hafabra, kon het publiek ook genieten van een aantal sfeervolle folk verhalen zoals een Ierse dans en een Klerzmer potpourri. Dat laatste zeer amusant ondersteund door een circusscène van Walt Disney op de achtergrond. Daarnaast werden we ook meegenomen naar de werelden van Pocahontas en de romantische legende van de waterheks van de Westmerlands. Herkenbare melodieën in een samenstelling van de beste chansons van Aznavour en de gekendste nummers van Boney M.

Vergeet het zoeken van een babysit, het uitzoeken of er nog een terugrit met de trein is vanuit de grootstad na een concert. U kunt gerust dat tweede pintje of wijntje drinken, want het is om de hoek, geen auto nodig. Maar vergeet vooral niet het concert van uw lokale harmonie te bezoeken.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord