Hrayr Karapetyan en Hasmik Manukyan: Mekaar vinden in verhalen

by Knopskaya

Wat verbindt mensen? Verhalen, achtergrond, een gevoel van thuishoren. Het middagconcert van 1 maart weerklonk in noten, maar sprak duizend-en-één talen. Violist Hrayr Karapetyan en pianiste Hasmik Manukyan zetten de sfeer.

Als duo werken beide jonge muzikanten al een hele tijd samen. Ze brachten een album uit met muziek van Edvard Grieg en Arno Babajanyan (1952-1983). Net zoals Grieg zijn muziek componeerde, incorporeerde Babajanyan ook volksmuziek en verhalen in zijn werken.

Verhalen en sprookjes vormden bijgevolg een rode draad doorheen de muzikale keuze van dit concert. Na een speelse sonate van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), volgde een Suite van Spaanse volksliederen van Manuel De Falla (1876-1946) in zes bewegingen. De sfeer werd zorgvuldig opgebouwd waardoor de drie stukken uit Romeo en Julia van Sergei Prokofief (1891-1953) in een arrangement van Grüness extra tot hun recht kwamen. Vooral de dans van de ridders gaf een mooie diepte aan het geheel.

De Humoreske naar dansen van de Armeense componist Aram Katsjaturian van de eveneens Armeense Suren Zakaryan (1957) was een fijne verrassing. Men hoorde geen afkooksel van de beroemde sabeldans, maar een frisse melodie met een sterk individueel karakter. Het waren slechts knipogen naar de dansen van toen, binnen een heel eigen compositie.

Het concert eindigde met de Hug in the Sky, de compositie van Luk Callens die enkele dagen voor Kerstmis in première ging. Callens schreef het stuk voor zijn schoonbroer die recent overleed, Karapetyan speelde het voor zijn overleden vader. Het is een compositie vol vraagtekens en troost, wanhoop gevolgd door licht dankzij een allesbepalend hoog nootje waarmee de compositie eindigt.

Ad Valvas 

Tijdens de krokusvakantie is er geen middagconcert.

Op vrijdag 15 maart spelen muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra composities van Richard Strauss, C. Nielsen en F. Berwald.

Meer info: http://www.middagconcerten.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord