Koningin Elisabeth Wedstrijd – finale, deel 4: In de schaduw van een engel

by Knopskaya

De vierde dag van de Koningin Elisabeth Wedstrijd Viool 2019  is nog maar net ten einde en de spanning gaat alleen maar bergop. Het lijkt alsof we in een muziekwinkel rondlopen, een walhalla groot, waar de kassierster je alle dagen opgewekt en tegelijkertijd meedogenloos vraagt of  het “ietske meer” mag zijn.

De  Hongaarse Júlia Pusker (1991) werd al meermaals aangeduid als potentiële winnaar. Ze behoort tot de oudere kandidaten en koos ook nog eens een keuzestuk dat niemand anders tijdens deze finale verkoos te spelen, namelijk het Concerto in D opus 61 van Ludwig van Beethoven. Ze is een mature verschijning, vastberaden en vol beroepsernst.

Ze zette Fidl opus 99 van de Finse componist Kimmo Hakola trefzeker in, met de grootste inleving. Voor het eerst zagen we échte dialoog op het podium. Het had iets theatraals, alsof ze opera op viool opvoerde, ze acteerde op de muziek. Orkest en soliste besnuffelden mekaar en ontdekten het perfecte samenspel. Ook dirigent Hugh Wolff genoot zienderogen van de samenwerking. Júlia Pusker is een rasmuzikante, zoveel is duidelijk. Ze kent haar plaats en doel, zonder daar haar bescheidenheid bij te verliezen.

De tweede finaliste van de avond, de Japanse Yukiko Uno (1995), had op geen slechter moment kunnen aan de beurt komen. Hoe goed ze ook was, en hoe erg dit niet zou mogen; de prestatie van Pusker bleef  nazinderen. Hierdoor ging mogelijk de aandacht naar de opgelegde compositie Fidl opus 99 deels verloren.

Uno heeft een meer meisjesachtige, speelse verschijning. Toch zette ze zeer correct in en stevig Fidl in, waarna alles wat braaf bleef. Daarna verraste ze  aangenaam tijdens de opvoering van het keuzestuk.

Uno heeft een voorliefde voor kamermuziek en speelde reeds samen met grote namen zoals Vadim Repin, jurylid tijdens deze wedstrijd. Haar keuze voor Brahms, het Concerto in D opus 77, was dan ook geen verrassing. Ze bracht de compositie hoogst verzorgd en secuur, met vloeiende bewegingen en zuivere klanken. Of haar uitvoering beter was dan die van Stephen Kim is een kwestie van smaak; secure techniek of sentimentele overgave.

Zouden we de winnaar hebben zien spelen vanavond? De kans zit er in.
Op de stoel van de jury zitten lijkt leuk… maar het heeft vermoedelijk zo zijn nadelen. Wat denkt u?

 

Foto Júlia Pusker: ©RTBF
Foto Yukiko Uno: ©Enescu  Festival
Begeleiding: Belgian National Orchestra o.l.v. Hugh Wolff
Meer info: http://www.canvas.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord