Koningin Elisabeth Wedstrijd – finale, deel 5: Beauty and the Brave

by Knopskaya

En zo brak de vijfde en dus voorlaatste avond van de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor viool 2019 aan. De hamvraag was vooral of het tweemaal een unieke ervaring zou worden, gezien beide finalisten kozen om het Concerto in D opus 35 van Pyotr Tchaikovsky op te voeren.

De eerste finaliste van de avond, de in Canada geboren Amerikaanse Stella Chen (1992). Toen ze Fidl opus 99, het opgelegde werk van Kimmo Hakola opvoerde, leek het even of het publiek zich massaal afvroeg of het nu echt een negende keer moest. Stella Chen is een eerlijke violiste, ze speelt oprecht en vriendelijk – mogelijk te vriendelijk om deze wedstrijd te winnen. Lieflijk zette ze het concerto van Tchaikovsky in. Een ontroerende start, om vervolgens de eerste beweging vrij oppervlakkig te brengen, hier en daar ook een schoonheidsfoutje. Tijdens de tweede en derde beweging herpakte ze zich trots en liet zien wat ze in haar mars had, heel wat.

Winnen zal deze kandidate vermoedelijk  niet. Maar denkt u maar eens na; enkel topmusici halen deze finale. Onnodig vitten heeft geen nut. We laten de muziek  van 12 topmusici ons overkomen en bij de ene komt de boodschap sterker over dan bij de andere… De ene heeft mogelijk een betere dag dan de andere. We zijn allen mensen, en dit niveau bereiken is haast bovenmenselijk. Dus ja, ook een felicitatie voor Stella Chen in de hoop nog veel van haar te mogen horen.

De tweede finalist van de voorlaatste finale avond, de Canadees Timothy Chooi (1993) maakte een beetje de indruk van zo’n mooi hummeltje uit de kast van mijn grootmoeder zaliger, of misschien zat hij wel in een muziekdoosje.

Even ter zake dus. Chooi zette Fidl opus 99 stevig en karaktervol in, hij gaf het stuk identiteit en pit met mooie volle klanken. Een kleine uitschuiver wist hij onmiddellijk terug bij te stellen. Ook dat moet een topmuzikant wel eens doen.  Het werd hem snel vergeven, want hij slaagde er in de beste versie van het gekozen concerto van Tchaikovsky te spelen tot hiertoe.

Timothy Chooi houdt van emotie, mooie afwerking, pakkende trillers. De strijkstok gleed als boter en liet de klank als honing in de oren van de toehoorders vloeien. Ook hij ging net als Júlia Pusker in dialoog met orkest en dirigent. Zo’n perfect gespeeld concerto laat beseffen welke zaligheid het is deze wedstrijd bij te wonen.

Voorzichtig kan er toch een top drie van favoriete kandidaten gemaakt worden. Timothy Chooi of Júlia Pushker kunnen best wel eens winnen, gevolgd door Seiji Okamoto.

Of zien we morgen nog iets sterkers?

 

Foto Stella Chen: ©The Violin Channel
Foto Timothy Chooi: ©Violinist.com/ Youtube
Begeleiding: Belgian National Orchestra
Meer info: http://www.canvas.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord