Koningin Elisabeth Wedstrijd – finale, deel 6: Last but absolutely not Least

by Knopskaya

De laatste finale avond van de Koningin Elisabeth Wedstrijd viool 2019 liet het publiek opnieuw kennismaken met twee interessante kandidaten die nog voor de uitslag een aparte toelichting verdienen. Iedereen gelijk voor het Pakt!

De in Canada geboren Amerikaanse Shannon Lee (1992) studeerde naast muziek computerwetenschappen, wat haar tot een interessante kandidate maakt. Zou haar versie van het Concerto in D opus 35 van Pyotr Tchaikovsky  nog berekender en fijnzinniger zijn dan die van Timothy Chooi?

Wat zeker kan gezegd worden is dat haar vertolking van het opgelegde stuk, Fidl opus 99 van Kimmo Hakola één van de meest boeiende was tot hiertoe. Ze zette stevig in, plaatste eigen accenten. Het leek absoluut niet de elfde keer dat we het stuk hoorden.

Haar Tchaikovsky speelde ze in dezelfde stijl. Ze begon heel boeiend en speelde eerlijk. Enkel viel de spanning wat weg na een poosje. Daarbovenop gebeurde het onmogelijke. De helft van de belichting viel uit, waardoor het publiek wat uit de stemming raakte terwijl zij dapper verder speelde. Moed en lef heb je daarvoor nodig. Iemand zo’n prijs in de aanbieding?

De Oekraïnse Eva Rabchevska (1996) is de jongste finaliste van deze editie. Haar opleiding vertelt ons dat ze wat leermeesters en podiumverleden betreft vooral tot de Russische school behoort. Haar versie van het Concerto in D opus 77 van Johannes Brahms zou dus best eens passioneel kunnen worden.

En zo  werd het ook. Ze ging tekeer als een Slavische wervelwind, tenger gebouwd met stevige armslag. Het feit dat ze als  laatste aan de beurt kwam, stelde haar duidelijk gerust. Ze bracht een lyrische, warme Fidl Opus 99 én Brahms in een mooi eigen ritme – identiteit 100 procent.

Een vogeltje fluistert me in dat ze de pronostieken vanavond wel eens heel flink door mekaar kan schudden.

Het verdict van de jury  volgt snel, rond middernacht

Foto’s Shannon Lee & Eva Rabchevska © RTBF
Begeleiding: Belgian National Orchestra o.l.v. Hugh Wolff

Meer  info: http://www.Canvas.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord