Lunalia wordt licht – Rainbow (Nazanin Fakoor)

by Klaas Chielens

Intiem, donker en toch vol kleur, adem, stemmen, lichamen; alles is klank, alles is deel van de ruimte, alles is choreografie. Nazanin Fakoor bespeelde met Rainbow niet één maar meerdere zintuigen in een boodschap vol hoop. Zoals het in het stuk zelf klinkt, “Alles is hier buiten de tijd, buiten de metingen, dus vergeet het begin, vergeet het einde”. Rainbow ging in première op Lunalia, het Mechelse stadsfestival.

Totaalspektakel

Wanneer je Rainbow ziet, kan je niet zomaar van op een afstand kijken naar een performance. Rainbow neemt je op als onderdeel van het gebeuren. Als toeschouwer sta je niet buiten maar middenin het muziektheater stuk. Spiegels, kleuren, klanken. De reflectie van de acteurs gebeurt door een spiegelconstructie die soms traag, soms iets sneller ronddraait en de acteurs die er langs, door, voor en achter lopen. Reflectie niet enkel in de beelden maar ook in de verschillende talen die door elkaar gesproken en gezongen worden. Er is geen slechte plaats om te zitten en eigenlijk zou je het stuk een aantal keer moeten zien om het van elke kant te bekijken, alle facetten op te nemen.

Boodschap

Voor deze nieuwe creatie gaat kunstenares Nazanin Fakoor aan de slag met “Samenspraak van de vogels”, een literair meesterwerk van de mystieke Perzische dichterFarid ud-Din Attar.

Ze brengt een boodschap van diversiteit en tegelijkertijd van inclusiviteit. Eenheid in verscheidenheid is een rode draad in het werk, acteurs/zangers die allen in een andere taal praten en zingen en samen op zoek zijn. Een gezamenlijke zoektocht naar het ultieme, elk van uit een eigen achtergrond. Op zoek naar de essentie komen de vogels in het verhaal – hier de acteurs – tot inzicht dat deze essentie in zichzelf te vinden is. Het is een boodschap van universaliteit maar tegelijk is het responsabiliserend. Wie niet zoekt naar deze essentie lijkt maar half te leven; “if you are not a seeker, you may as well be a corpse
De verantwoordelijkheid van elk persoon voor eigen daden; het is een boodschap van en voor alle tijden.

Uitvoering

Voor de voorstelling werkt Nazanin Fakoor samen met Aftab Darvishi, een componiste die, net als Nazanin Fakoor afkomstig is uit Iran. De uitvoering is in handen van het Brusselse Swara Vocal Ensemble. Rainbow gaat nog op verplaatsing in Rotterdam en Brussel. Meer informatie op de website van Nazanin Fakoor. Het wordt alvast warm aanbevolen!

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord