Midis-Minimes Festival 2021 01.07 > 31.08 Een eclectische programmering met veel aandacht voor jong talent

by Knopskaya

Het Midis-Minimes festival 2021 brengt 43 concerten in het Conservatorium van Brussel, elke middag van de week van 1 juli tot 31 augustus. Het vertrouwde Brusselse muziekfestival, dat bekendstaat voor zijn eclectische en verrassende affiche, verwelkomt onder meer gerenommeerde artiesten zoals Sophie Karthäuser, Éliane Reyes, de zussen Sarah en Deborah Nemtanu en Sylvia Huang.

Dankzij de versoepeling van de beperkingen voor de podiumkunsten telt de 35ste editie van het festival weer 43 concerten, waarvan er 33 ook te zien zijn tijdens de Zomer van Sint-Pieter te Leuven. Alle concerten zijn met publiek; er is dus geen online streaming. Het aantal beschikbare plaatsen zal afhangen van de dan geldende overheids­­maatregelen. Dankzij de toegankelijke prijs van 6 euro en de duur van 35 minuten krijgt een zo breed mogelijk publiek de gelegenheid om de muziek in al haar rijkdom en diversiteit te ontdekken.

Vanwege de bijzondere context zijn hoofdzakelijk ensembles met een kleinere bezetting en uit nabijgelegen landen geprogrammeerd. Het openingsconcert is de uitzondering op de regel: het orkest Nuove Musiche onder leiding van Eric Lederhandler, begeleidt de jonge en uiterst begaafde Belgische violist Cesar Nikolai Laporev in Mendelssohns Symfonie nr. 1 en in de Havanaise van Saint-Saens (01/07).

De succesformule van het Midis-Minimes festival is onveranderd gebleven: de programmering reist door de meest uiteenlopende muziekperiodes en klankuniversa, te beginnen met de oude en barokmuziekThomas Baeté en Dimos de Beun nemen het publiek mee naar de oorsprong van de instrumentale muziek, toen die begin 15de eeuw ophield met louter gezangen te begeleiden (28/07). Aan zangkunst zal het echter niet ontbreken, want het ensemble Utopia dompelt de luisteraars onder in de kunst van de madrigaal, met o.m. aria’s van Monteverdi (22/07). Het ensemble La Française laat ons kennismaken met de muziek van Louis-Gabriel Guillemain, “de snelste en meest opvallende violist” aan het hof van Lodewijk XV (26/07).

De klassieke en romantische periodes (eind 18de en 19de eeuw) zijn goed vertegenwoordigd tijdens de traditionele themaweken. In de eerste week van augustus doorkruisen vijf ensembles de geschiedenis van het strijkkwartet: met o.m. Mozarts ‘Dissonanten’, opgedragen aan ‘de vader van het genre’ Joseph Haydn (Quatuor Hanson, 05/08), maar ook Sjostakovitsj (Animato Kwartet, 03/08), Schubert (Quatuor Voce, 06/08) en Bartók (Sonoro Quartet, 04/08).

De week daarop ligt de focus op de piano. De Franse soliste Marie Vermeulin brengt werk van de briljante maar lang onderschatte Clara Schumann (09/08) en Suzana Bartal vertolkt fragmenten uit de imposante Années de Pèlerinage van Franz Liszt, die ze in hun geheel op cd opnam (12/08). Ook niet te missen is het optreden van Fabian Coomans, die Piano Phase, een stuk voor twee piano’s van Steve Reich, in zijn eentje uitvoert, naast een fragment uit György Ligeti’s Musica Ricercata en een eigen compositie (11/08).

De derde week van augustus richt de schijnwerpers op jonge talenten die recent hun diploma behaalden of afstuderen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze brengen evengoed jazzmuziek (16/08), als door volksmuziek geïnspireerde composities van Bartók en Chatsjatoerjan (18/08) en Duitse kamermuziek uit de 18de eeuw (19/08). Een andere veelbelovende muzikante, de Luxemburgse harpiste Chanel Perdichizzi, vertolkt een eclectisch programma dat C.P.E. Bach, Hindemith, Scarlatti en Spohr combineert (20/07).

De editie 2021 van het Midis-Minimes festival heeft ook een aantal sterren op de affiche. Zo presenteert Éliane Reyes Waltzes, een solo pianowerk dat Dirk Brossé tijdens de eerste lockdown componeerde (14/07). Sarah en Deborah Nemtanu spelen vioolduetten van Prokofjev, de Bériot en Kaufmann (15/07). De cross-over gitariste Gaelle Solal brengt een eerbetoon aan de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos (19/07) en de Belgische sopraan Sophie Karthäuser zingt liederen van Felix en Fanny Mendelssohn.

Op het slotconcert (31/08) voert het Mendelssohn Ensemble een door Beethoven zelf goedgekeurde reductie voor strijkkwintet van zijn Symfonie nr.5 uit.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar?
Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel

Wanneer?
’s Middags tijdens weekdagen van 1 juli tot 31 augustus (12.15 u.)

Toegang
€ 6,- (ticket alleen online te boeken)

Programma en ticketsmidis-minimes.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord