Pianoduo Blaak: het vierhandige verum

by Knopskaya

De  Nederlandse broers Martijn en Stefan Blaak behoren tot de top van de pianoduo’s van hun generatie. Zo  staat het te lezen  in het programmaboekje van de Antwerpse Middagconcerten. Ze concerteerden op de meest idyllisch klinkende festivals en via nationale televisie- en radiostations binnen en Europa alsook de Verenigde Staten. Een beloftevol concert met andere woorden.

Om aan te vangen, koos het duo voor de dromerige Fantasie in F D940 van Franz Schubert (1797-1828). Deze compositie duurt maar liefst twintig  minuten en bevat een waaier aan emoties waarbinnen melancholie,  ontroering en blije momenten mekaar afwisselen. Schubert schreef de compositie tijdens het laatste jaar van zijn leven en droeg het op aan zijn studente Caroline Esterhazy. Het wordt terecht gezien als een van zijn grootste meesterwerken. Dat maakt het net zo moeilijk om perfect neer te zetten; de grootsheid voelen en ieder gevoelspartikel sereen, oprecht en doorleefd samen neerzetten. Het was vooral de sereniteit die overheerste, zonder hier en daar het drama niet te vergeten, het gevoel dat er daadwerkelijk in een intieme kamersetting werd gespeeld ondanks men zich in AMUZ bevond.

Aangezien de ideale sfeer hiermee werd opgewekt, konden we een kleine stap vooruit nemen naar de late romantiek van Johannes Brahms (1833-1897) en zijn Variaties opus 23 op een thema van Robert Schumann. Twee derde van het concert zat het publiek samen met het duo in een romantische bubbel.

Of die bubbel plots werd doorbroken door de Vesalius Suite – eveneens de naam van het nieuwe album van de broers – van onze Belgische componist Piet Swerts (geb. 1960). De compositie bestaat  uit drie delen – prelude, koraal en spiraal – en begint binnen een fijnzinnig romantische sfeer, mysterieus zoekend naar identiteit wordt het stuk steviger en eindigt het  in een stevige climax. Het is  een mooi visitekaartje met een tijdloze toets – de perfecte aanzet om nog meer werk van eigen bodem te willen exploreren.

Dit jaar soleert het duo met het Orkest van het Oosten, Frascati Symphonic en Sinfonia Rotterdam. Op het  programma: concerten voor 2 piano’s en orkest van Poulenc, Mozart en Swerts.

De Middagconcerten van Antwerpen zijn mediapartner van Cultuurpakt.

Meer  info: http://www.middagconcerten.be

Op vrijdag 29 november brengt het Sonoro Strijkkwartet muziek van Haydn, Brahms en Westerlinck.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord