Triggerend Trio Koch in Amuz

by Knopskaya

Tijdens het middagconcert in AMUZ van vrijdag l.l. liet het Trio Koch het achterste van hun snaren horen, door het opbouwen van een unieke sfeer. Ook de bezetting is vrij uniek; twee violen en één piano – twee gelijke stemmen die mekaar versterken met virtuoze achtergrond.

Het Trio Koch is afkomstig uit het oosten van ons land en begonnen hun carrière en vorming grotendeels in Luik en Luxemburg. Ze speelden wereldwijd en ontvingen apart of gezamenlijk prijzen zoals de Diapason d’Or. Philippe Koch was jurylid tijdens de Koningin Elisabeth Wedstrijd Viool. Laurence en Jean-Philippe Koch doceren beiden aan het Luxemburg conservatorium.

Bezetting
Deze muzikale bezetting komt misschien niet zo courant voor, maar is daardoor niet minder ongebruikelijk. Toepasselijk werd het concert aangevangen met een compositie van Leopold Mozart (1719-1787) – Sonate a tre opus 1 nr 6. Een mooie harmonieuze virtuositeit maakte de sfeer comfortabel en liet het publiek de techniciteit van de bezetting goed gevallen. Leopold Mozart – niet onbelangrijk als pedagoog binnen de vioolschool – schreef sinds zijn twintig composities voor twee violen en bas, om zijn lievelingsinstrument nog sterker tot recht te laten komen.

Slavische lyriek
Vervolgens werd er een Slavisch offensief ingezet door achtereenvolgens Moszkowski (1854-1925)- Suite en sol mineur opus 71, Shostakovitch (1906-1975)-5 pièces – en Martinu (1890-1959) in te zetten. De violen versterkten mekaar volledig in de keuze die werd gemaakt uit lyrische composities. Men werd op een trein gezet die volwaardig de eindbestemming zou bereiken. Bij de compositie van Bohoslav Martinu – Sonatina for 2 violins and piano H 198 – bouwden de violen vooral een mooi spanningsveld op, dat in dialoog ging met de piano.

Ad Valvas en P.S.
De middagconcerten zijn mediapartner van het Cultuurpakt en gaan wekelijks door op vrijdagmiddag door in het Antwerpse AMUZ. Hun agenda: http://www.middagconcerten.be
Op vrijdag 14 december kunt u violist Wietse Beels en pianist Edoardo Torbianelli zien optreden. Zij brengen composities van Brahms en Gade.

Het gevoel werd volwaardig afgewerkt door de keuze voor een toepasselijk bisnummer:

Zegt u nu zelf… wereldklasse

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord